spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriA început războiul DNA-SRI: Informații BOMBĂ aruncate pe piață

A început războiul DNA-SRI: Informații BOMBĂ aruncate pe piață

-

Jurnalistul Alex Costache de la TVR, cunoscut un apropiat al DNA, acuză SRI într-un articol publicat de siteul România Curată că ar fi încercat să acopere dosarul lui Gabriel Oprea-DIPI.

Aceste informații nu au apărut în contextul anchetei de la DIPI și abia acum când SRI s-a retras cel puțin oficial din binomul cu DNA. În acest fel trebuie ele traduse și citite printre rânduri.

- Advertisement -

Mai mult se confirmă astfel informația că SRI a încercat să încalece DIPI cu ajutorul lui Gabriel Oprea, un apropiat al SRI.

Poliţiştii au descoperit cheltuieli de lux pentru şefime şi pentru protocol din fondurile secrete operative destinate muncii de informaţii şi descoperirii faptelor de corupţie. De exemplu, a fost cumpărat un parfum Clive Christian de 3700 de lei pentru ministrul Oprea. Asta în timp ce agenţii secreţi de la talpa serviciului îşi plăteau singuri sursele sau unele operaţiuni. Un alt exemplu e al unor cursuri făcute de ofiţerii DIPI la SRI, episod aparent minor, însă edificator întrucât ne permite o scurtă privire asupra modului în care se raportează serviciile la cheltuielile din bani publici, însă ascunse sub umbrela informaţiilor clasificate.Şefii veniţi de la SRI le-au cerut însă controlorilor să închidă ochii. Totul a culminat când le-au cerut să distrugă documentele, aşa că poliţiştii s-au dus la DNA şi au denunţat totul. Apoi, au urmat represaliile, scrie Costache.

- Advertisement -

La sfârşitul lui 2014, şeful de atunci al DIPI, Nicolae Gheorghe, a dispus un control intern privind fondurile operative.Nicolae Gheorghe zis Geo şi adjunctul lui, Rareş Văduva, veniseră de la SRI „să reformeze” DIPI. Geo a considerat că se impune un audit financiar la DIPI „cum e la toate serviciile”.Probabil, şeful DIPI urmărea un control formal, altfel nu există explicaţie pentru ce a urmat.A fost desemnată o comisie de control formată din şeful Structurii Autoprotecţie a DIPI, şeful Sectorului Control, cel al Sectorului Autoprotecţie şi un poliţist cu experienţă în activitatea de control din cadrul Sectorului Control. Comisia a fost aprobată de ministrul de Interne, Gabi Oprea.Problema a fost că cei 4 poliţişti au făcut un raport ca la carte în care au descoperit cum se tocau fondurile operative ale agenţilor secreţi ai MAI pe activităţi de protocol, mici „ciupeli” cu ocazia unor cursuri la SRI şi bunuri de lux pentru şefime, mai susține jurnalistul.

Agenţii DIPI au relatat la DNA cum şefii lor, Nicolae Gheorghe şi Gelu Oltean, au trimis 40 de agenţi DIPI să facă cursuri de instruire la SRI, la Grădiştea, cu foste cadre SRI. Adică, să înveţe cum să recruteze surse, cum sa discute cu ele.Agenţilor DIPI li s-au dat câte 900 de lei, de unde altundeva decât din fondurile operative. 300 de lei erau pentru consumaţie pentru că aceste “relaţionari” instructor SRI – cursant DIPI – care jucau rolurile de ofiţer- sursă – aveau loc şi la restaurant. 300 pentru “surse” (deşi erau roluri fictive – n.r.) şi 300 pentru instructorii foste cadre SRI, se mai susține în articolul publicat de România Curată.

Membrii echipei de control au relatat la DNA că, un an mai târziu, în noiembrie 2015 – când Guverul Ponta îşi depusese mandatul ca urmare a tragediei din Colectiv, iar ministrul de interne Gabi Oprea îşi înaintase demisia la presiunea străzii şi MAI era condus de omul lui Oprea, secretarul de stat, generalul Ilie Botoş – şefii DIPI le-au cerut să distrugă documentele. Mai cu seamă episodul cursurilor la SRI trebuia muşamalizat.„În data de 30.12.2015, după orele de program, am fost chemat de şeful DIPI în cabinetul său, unde se afla şi comisarul şef Văduva Rareş, ocazie cu care mi-a fost prezentată o nouă notă raport întocmită de cms. şef Dumitrache Silviu privind fundamentarea cheltuielilor în cazul cursurilor desfăşurate la Grădiştea. Am sesizat că, în cuprinsul documentului, se propune aprobarea sumei cheltuite cu câteva luni în urmă, fără documente justificative. Deşi le-am atras atenţia că am rezerve cu privire la conţinutul noii note raport, cei 2 ofiţeri şi-au asumat-o, semnând-o”, a declarat la DNA şeful Sectorului Control din cadrul Diviziunii Autoprotecţie a DIPI, cu statut de martor cu identitate protejată şi nume fictiv „Claudiu Ionescu”.„Nicolae Gheorghe a susţinut că SRI a distrus deja documentele”, a mai declarat Claudiu Ionescu, mai scrie Costache.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img