Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă a anunțat că România dorește să achiziționeze anul acesta un sistem de rachete Patriot, destinare apărării antiaeriene — împotriva atacurilor aeriene și cu rachete.În 2004, România a mai cumpărat sisteme de rachete care nu au fost nici modernizate, nici măcar folosite în exerciții un deceniu, scrie Sputnik.

Din cele expuse lapidar de generalul Ciucă ar rezulta că investiția în sistemul Patriot nu face parte din cei 2% din PIB destinat apărării, ci ar fi un cost suplimentar. Costurile unui asemenea sistem, asemănător cu cel comandat de Polonia, celălalt avanpost estic NATO, ar putea trece de 3 miliarde de euro, adică peste 2% din PIB. Polonia a negociat achiziționarea unui sistem Patriot (cu opt baterii) cu 5 miliarde de dolari.

Deficitul la contul de pensii este de circa 4 miliarde de euro pe an.

De menționat că, imediat după intrarea în NATO, în 2004, România a mai cumpărat un sistem de rachete Hawk (8 baterii cu 213 rachete) din Olanda, un model mai vechi, ele urmând a fi modernizate până în 2012, fapt care nu s-a întâmplat. Rachetele nu au fost folosite nici măcar în exerciții până în 2012, susține Sputnik.

Rachetele Patriot folosite de americani începând cu anii 80, sunt produse de concernul Raytheon, o companie care are afaceri de peste 20 miliarde de euro anual cu armata americană. În iulie 2016, Polonia a semnat un contract de 5.6 miliarde USD cu Raytheon pentru baterii Patriot.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2018 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?