spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeAvocatul ginerelui lui Băsescu acuză un procuror DNA

Avocatul ginerelui lui Băsescu acuză un procuror DNA

-

Avocatul ginerelui lui Traian Băsescu l-a acuzat pe procurorul de caz din dosarul în care Radu Pricop este judecat pentru complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii că încearcă să intimideze un martor în timpul audierii acestuia, la termenul de joi de la Curtea de Apel Bucureşti.

În timpul audierii lui Bogdan Irimescu, cel care ar fi redactat draft-ul contractului fictiv de împrumut prin care Sergiu Lucinschi i-ar fi pretins două milioane de euro unui om de afaceri, avocatul Dan Apostol, apărătorul lui Radu Pricop, l-a acuzat pe procurorul de caz că „intimidează martorul”, după ce acesta a fost întrebat de procuror de ce este atât de sigur că ginerele lui Traian Băsescu nu este implicat în întocmirea respectivului contract.

- Advertisement -

Să se consemneze aprecierea noastră că este o încercare de intimidare a martorului”, a cerut instanţei avocatul Dan Apostol.

„De ce, pentru că l-am întrebat de unde ştie?”, a replicat procurorul.

- Advertisement -
 „Hărţuieşte martorul„, a susţinut, din nou, avocatul lui Radu Pricop.

După schimbul de replici, procurorul l-a întrebat din nou pe martor dacă este sigur că, după ce i-a dat lui Dan Mihăilă contractul de împrumut, acesta nu a discutat cu Radu Pricop sau cu Sergiu Lucinschi despre clauzele documentului. Avocatul Dan Apostol a solicitat instanţei să respingă întrebarea, motivând că procurorul i-ar cere martorului să facă speculaţii.

„Nu pot răspunde la întrebare, deoarece nu am cunoştinţă despre ce a făcut Dan Mihăilă când eu nu am fost prezent”, a răspuns martorul Bogdan Irimescu.

La termenul de joi, judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a admis cererile avocaţilor lui Radu Pricop şi Sergiu Lucinschi de a fi ascultate, în şedinţă publică, interceptările unor discuţii din dosar, despre care susţin că ar fi fost transcrise eronat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în sensul că unor persoane le-ar fi fost atribuite replicile altor persoane. Acestea urmează să fie ascultate la termenul următor al procesului, stabilit de instanţă pentru data de 31 mai.

Radu Pricop este judecat în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, este urmărit penal pentru şantaj şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, este acuzat de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj, de complicitate la şantaj.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-a constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, „sub imperiul constrângerilor repetate”, susţin procurorii.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Alexandru Horpoş a fost arestat la domiciliu în decembrie 2014, în dosarul DIICOT în care este cercetat şi Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img