spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasămediuBogdan Aurescu în vizită la Paris, la RFI: Instabilitatea ar putea contamina...

Bogdan Aurescu în vizită la Paris, la RFI: Instabilitatea ar putea contamina şi alte zone din Ucraina, inclusiv regiuni mai apropiate de România

-

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, efectuează luni o vizită la Paris. În discuţiile pe care le va avea cu omologul său, Laurent Fabius, va discuta în primul rând despre situaţia din Ucraina şi lupta împotriva terorismului. Într-un interviu pentru RFI România, Bogdan Aurescu vorbeşte despre posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina, despre dilemele livrării de armament către armata ucraineană şi despre o propunere românească în lupta antiteroristă.

Primul punct de discuţie între Bogdan Aurescu şi Laurent Fabius va fi situaţia din Ucraina, după acordurile de la Minsk. România împarte 650 de kilometri de frontieră cu Ucraina, iar stabilitatea acestei ţări este esenţială, spune Bogdan Aurescu.

- Advertisement -

„Pentru interesele de securitate ale României e crucial ca Ucraina să fie stabilă. Criza din estul Ucrainei e acum intr-o situatie de calm instabil. Pe de-o parte acordurile de la Minsk sunt un pas imbucurator, pe de alta parte sunt deja dificultati in implementarea lor. Neaplicarea în totalitate a încetării focului nu permite trecerea la etapa următoare, retragerea armamentului greu.

Dacă această încetare a focului şi paşii următori nu se pot realiza în totatlitate, atunci înţelegerile de la Minsk intră sub semnul întrebării. Există potentialul reescaladării tensiunilor în toată zona aflată în disputa in estul Ucrainei. Potentialul de instabilitate poate să contamineze şi alte zone din Ucraina, inclusiv regiuni care sunt mai aproape de Romania. Dealtfel nici regiunile din proximitatea granitei cu Romania, ma gandesc la Odessa,  nu au fost scutite de incidente sporadice. Au existat unele explozii  sau au fost zvonuri atent diseminate cum ar fi crearea unor noi zone separatiste, ca asa numita republica populara Bugeac,  sau alte asemenea planuri.”

- Advertisement -

Arme pentru Ucraina ? România nu a luat o decizie

În cazul în care optiunile politice si diplomatice esueaza, ar trebui ca armata ucraineana sa primeasca arme pentru a se putea aparara in fata ofensivei separatistilor sustinuti de Moscova ? Parerile sunt impartite, spune ministrul roman de externe iar Romania nu a luat inca o decizie

„În ceea ce priveste livrarea de arme, trebuie sa ne gandim si la statele care au capacitatea sa faca un astfel de gest. Sunt opinii care sustin ca alimentarea conflictului cu noi livrari de arme, indiferent de parte, nu face decat sa amplifice conflictul.  Altii spun ca e nevoie de a asigura partii ucrainiene posibilitatea de a se apara.

In Romania suntem intr-un proces de reflectie cu privire la care e cea mai buna optiune. Pe de alta parte  constat ca Romania nu detine acele echipamente de care are nevoie Ucraina. Ma refer la armamente  sofisticate, despre care vorbeste ca ar fi nevoie.  Dar e prea devreme pentru asta ca sa ne pronuntam, e o situatie ipotetica .”

Problemele etnicilor romani din Ucraina

În Ucraina trăiesc intre 400 si 500 de mii de etnici romani. În ultima vreme au apărut zvonuri cum că aceştia ar fi ţinta unei campanii speciale de mobilizari, adică autorităţile ucrainiene i-ar viza cu prioritate pe etnicii români pentru a-i trimite la luptele din estul tarii. Ministrul român a discutat cu oficialii de la Kiev si spune ca aceasta problema este una falsă:

„Nu am constatat probleme deosebite, altele decât le întâmpină cetăţenii ucrainieni, indiferent de etnie. În ceea ce priveste chestiunea mobilizării partiale, nu se pune problema aplicarii unei mobilizari pe criteriu etnic, care sa favorizeze la incorporare cetateni ucrainieni de etnie romana. A fost o temere justificata la nivelul analizei, dar care in termeni reali nu s-a confirmat. A mai existat si o declaratie a unui consilier prezidential ucrainian care vorbea despre fluxuri de etnici romani care s-ar fi refugiat in Romania pentru a se sustrage incorporarii, dar e fals. Nu exista o crestere a traficului de persoane nici dinspre Ucraina spre Romania, nici invers.”

Curte Internationala specializata pe terorism ?

La Paris, Laurent Fabius si Bogdan Aurescu vor discuta si despre lupta impotriva terorismului, mai ales dupa atentatele de la inceputul anului, care au zguduit Franta. Ministrul roman spune ca Bucurestiul a avut mai multe propuneri in dezbaterea privind combaterea terorismului si sugereaza chiar infiintarea unei Curti Penale Speciale pentru actele de terorism international.

” Am propus spre reflectie ideea infiintarii unei Curţi Internationale pentru pedepsirea crimei de terorism. Am plecat de la un precedent. In 1934, regele Iugoslaviei si ministrul francez de externe au fost ucisi la Marsilia intr-o crima terorista.  La nivel european,emotia a fost atat de puternica incat s-a luat decizia adoptarii unei conventii si a infiintarii unei Curti Penale permanente care sa pedepseasca crima de terorism international. Vespasian Pella, un roman, a redactat  conventia si a construit conceptul curtii penala internationala pentru combaterea crimei de terorism. Din cauza celui de-al doilea rasboi mondial, constructia nu a mai intrat in vigoare. Azi, Curtea Penala Internationala de la Haga nu are in domeniul sau de competenta crima de teorism in plan international. Poate fi un proiect care sa aiba un efect important fata de noi crime teroriste”.

Cei doi ministri vor discuta si chestiuni bilaterale – fie că este vorba despre politica sau economie – dar şi despre Republica Moldova.

„În relatia cu Franţa avem schimburi comerciale in valoare de peste 7 miliarde de euro anul trecut. Investitiile franceze in Romania sunt si ele de peste 7 miliarde de euro. Vreau sa discut cu omologul francez si despre relatia cu Republica Moldova, care are un nou guvern. As vrea sa organizam cat mai repede o intalnire a grupului de prieteni ai Republicii Moldova care este o initiativa comuna, romano- franceza.”

Bogdan Aurescu il va invita pe omologul sau francez sa vina in Romania. Daca Laurent Fabius accepta, va fi prima vizita a unui ministru francez de externe la Bucuresti în ultimii şapte ani.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img