spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriBOMBĂ/ Cristian Diaconescu: Cioloş a dat OUG pentru demiterea lui Kovesi

BOMBĂ/ Cristian Diaconescu: Cioloş a dat OUG pentru demiterea lui Kovesi

-

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a dat o Ordonanţă de Urgenţă în 16 noiembrie 2016 prin care modifică responsabilităţile ministrului Justiţiei în privinţa şefilor Parchetelor.

Dezvăluirea a fost făcută luni seară la Realitatea TV de fostul ministru al justiţiei din guvernul Năstase, Cristian Diaconescu.

- Advertisement -

Diaconescu a declarat că articolul 69 din legea 304 din 2004, dar şi alte articole au fost modificate de guvernul condus de Dacian Cioloş prin OUG nr 78 şi care acum dă dreptul ministrului Justiţiei să aibă mai multe atribuţii în domeniul parchetelor sugerând că ar putea decide schimbarea acestora, aşa cum acesta a declarat deja.

CITIŢI ŞI: Ministrul Justiției: Lazăr și Kovesi ar putea demisiona

- Advertisement -

Mai precis conform legii din 2004 atribuţiile ministrului Justiţiei nu puteau prevede controlul măsurilor dispuse de procurori în timpul urmăririi penale. Dar guvernul Cioloş a dat atribuţii sporite în acest sens, susţine Cristian Diaconescu.

Propunerile ar fi fost făcute de fostul ministru al justiţiei, Raluca Prună.

E foarte ciudată această modificare decisă de guvernul tehnocrat, a mai spus Diaconescu.

CITIŢI ŞI: Culisele marelui derby din Justiție și niște evenimente neobservate de opinia publică

Cristian Diaconescu s-a referit la anunţul ministrului justiţiei, Tudorel Toader, pentru verificarea anchetei în cadrul OUG 13 şi o eventuală demitere-demisie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a procurorului general, Augustin Lazăr.

ÎNREGISTRAREA EMISIUNII

„Ministrul Justiţiei, în calitate de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004), are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, a precizat luni Ministerul Justiţiei.

Astfel, articolul 69 alin (1) din Legea privind organizarea judiciară prevede că ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ori de ministrul Justiţiei, aminteşte Ministerul Justiţiei.

Potrivit alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate, mai arată reprezentanţii ministerului.

Totodată, potrivit alineatului 3 al aceluiaşi articol, ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii, precizează ministerul.

„În ceea ce priveşte evaluarea profesională a procurorilor-şefi, realizată la trei ani şi finalizată cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectuează conform procedurii stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii şi este distinctă de evaluarea ministrului Justiţiei vizând eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorii şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, încheie reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat duminică, la Antena 3, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img