spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăExterne#BREXIT/ Cristian Diaconescu: Cedarea Bucureştiului creează un precedent periculos pentru românii care...

#BREXIT/ Cristian Diaconescu: Cedarea Bucureştiului creează un precedent periculos pentru românii care muncesc în UE

-

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat la „24 de minute” la Digi 24 că acordul la care a ajuns UE cu Marea Britanie creează un precedent periculos, care i-ar putea afecta direct pe români, dacă Italia, de pildă, ar dori să aplice măsuri similare.

Liderii europeni au ajuns, la sfârșitul săptămânii trecute, la un acord pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. După două zile de negocieri, şefii de stat şi de guvern au reuşit să cadă de acord cu premierul David Cameron asupra unui pachet de reforme care să menţină Regatul Unit în blocul comunitar. Acum, britanicii vor trebui să decidă în 23 iunie dacă vor sau nu să rămână în Uniunea Europeană.

- Advertisement -

Fostul ministru de externe a declarat pentru Digi24.ro că modul în care a negociat România la Bruxelles reprezintă un eșec, dacă nu cumva există pentru țara noastră avantaje care deocamdată nu au fost spuse. „Comunicarea este zero pentru România. S-au anunțat niște câștiguri de parcurs, dar lucrurile sunt neclare”, a spus Cristian Diaconescu. „Eu, ca cetățean, n-am înțeles care e compromisul Marii Britanii către mine”, a adăugat fostul ministru de externe. El a dat exemplul Poloniei, care a obținut, în schimbul acordului său, ca armata britanică să staționeze pe teritoriul polonez, în cadrul măsurilor de întărire a flancului estic al NATO.

Pe de altă parte, Cristian Diaconescu a arătat că prin compromisul la care s-a ajuns cu Marea Britanie se creează un precedent periculos, care ar putea fi folosit și de alte state europene, precum Italia, Franța, Germania sau Spania, ceea ce ar crea probleme serioase, în special est-europenilor.

- Advertisement -

Ce a obținut Marea Britanie a fost o limitare drastică a accesului la programe de asistență socială pe piața muncii. Mi se pare insistent și arogant folosirea excesivă a cuvântului imigrant pentru cetățenii UE. Probabil nu se referă la mogulii ruși care cumpără cluburi de fotbal sau la șeicii arabi. Se pune problema limitării pe șapte ani la sistemul de asigurare socială, dar cei care ar veni în Marea Britanie nu ar avea dreptul nici la Universal Credit, sistemul care te ajută când nu ai de muncă. (…) Se creează un principiu și nimeni nu va împiedica un stat membru să se folosească de acest precedent.(…)Oricum, înțelegerea cu UK nu va fi trecută prin parlamentele celorlalte 27 de țări membre, o derogare extrem de periculoasă. Politic, atât timp cât s-a deschis cutia Pandorei, este evident că UE va funcționa pe alți parametri, a precizat Diaconescu.

Ce au pierdut românii?  Accesul pe piața muncii este reglementat echitabil prin tratatele constitutive, când modifici tratatele, evident că ai de pierdut. În al doilea rând, există valoarea de precedent. Dacă aceste practici sunt preluate în Italia, Franța, Spania, atunci avem o problemă enormă, spune fostul ministru de externe.

Sunt premise ca în Italia, guvernarea de stânga să iasă de la putere, iar dacă îmi amintesc experiența cu guvernările de dreapta, de la maximizarea unei infracțiuni săvârșite de români la întreaga comunitate, categorii de cereri de excluziune a românilor, este extrem de îngrijorător dacă vor prelua principiul consacrat la Bruxelles. Odată ce ne-am dat acordul pentru o idee nu puteam spune că pentru alt stat nu se aplică, a afirmat Diaconescu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img