spot_img
10.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăExterne#BREXIT: Europenii rezidenți în UK se îmbulzesc să ceară cetățenia britanică

#BREXIT: Europenii rezidenți în UK se îmbulzesc să ceară cetățenia britanică

-

RELATARE A CORESPONDENTULUI RADIO FRANCE INTERNATIONALE LA LONDRA, PETRU CLEJ:

Numărul cererilor de acordare a cetățeniei britanice pentru europenii rezidenți în Regatul Unit a cunoscut o creștere importantă la sfârșitul anului 2015, perioada în care premierul David Cameron se pregătea să înceapă renegocierea statutului țării în raport cu Uniunea Europeană. Cel mai mare interes pentru cetățenia britanică îl manifestă rezidenții proveniți din cele opt state foste comuniste care au aderat la UE după 2004.

- Advertisement -

Numărul cererilor de atribuire a cetățeniei britanice depuse de persoanele din cele 27 de state membre UE rezidente în Marea Britanie a crescut în trimestrul IV al anului 2015 cu peste un sfert față de trimestrul III al aceluiași an (5245 față de 4179), potrivit unor date obținute din partea ministerului de interne de cotidianul The Times pe baza legii accesului la informație.

Procentul este mult mai ridicat pentru cele opt state foste comuniste (34%) și cel mai ridicat pentru România și Bulgaria (42%). 

- Advertisement -

Bulgaria ocupă de departe primul loc la rata creșterii numărului de solicitări – 70%, urmată de Ungaria – 39% și Polonia – 38%.

În ceea ce privește numărul rezidenților cu cetățenie română care au solicitat cetățenia britanică acesta s-a ridicat în ultimul trimestru al anului trecut la 672, față de 510 în trimestrul III, o creștere de 31,7%.

Interesul pentru cetățenia britanică a crescut și la rezidenții statelor occidentale din UE, Germania 23%, Italia 22%, Franța 17%.

Incertitudinea referendumului

Trebuie luat în considerare faptul că aceste date preced încheierea negocierilor la summitul UE de la Bruxelles din 18 – 19 februarie 2016 și anunțarea pe 20 februarie a referendumului care va decide pe 23 iunie 2016 dacă Regatul Unit rămâne membru sau ăărăsește Uniunea Europeană.

Cotidianul Times cita o cetățeană a Italiei care trăiește de 15 ani cu soțul ei cetățean britanic în Marea Britanie și care spunea că s-a hotărât să facă cerere de cetățenie din cauza incertitudinii care planează în cazul unui vot de ieșire.

La ora actuală sunt în Regatul Unit 2,9 milioane de cetățeni ai celor 27 de state membre ale UE și nu este clar care va fi statutul lor în cazul unui vot de părăsire a Uniunii pe 23 iunie.

Au fost evocate în public anumite ipoteze privind păstrarea unei anumite libertăți de mișcare a forței de muncă, dar mulți rezidenți europeni din Regatul Unit par să fi intrat în alertă.

Pentru a face cerere de cetățenie este necesară o rezidență de minimum șase ani în Marea Britanie și fiecare solicitant trebuie să plătească o taxă de 1000 de lire sterline, să treacă testul Life in the UK și să îndeplinească anumite cerințe de cunoaștere a limbii engleze.

Ultimele date oficiale arată că numărul de cetățenii britanice acordate rezidenților din statele UE a scăzut de la 17645 în 2013 la 10071 în 2014.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img