spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeCitiți Fire and Fury, cartea care cutremură Casa Albă

Citiți Fire and Fury, cartea care cutremură Casa Albă

-

Cartea lui Wolff despre președinția lui Donald Trump, „Fire and Fury”, a ajuns în topul cărților listate pe Amazon încă înainte de a fi publicată. După ce a lucrat 40 de ani în jurnalism, Michael Wolff a devenit o senzație peste noapte prin publicarea cărții sale despre președinția lui Donald Trump. Fire and Fury: Inside the Trump White House (Foc și furie – În interiorul Casei Albe a lui Trump), arată o Casă Albă incompetentă și disfuncțională, condusă de președintele Donald Trump. Interesul pentru această carte este atât de mare, încât lansarea a fost programată pentru vineri, cu patru zile mai devreme decat se anunțase.Cu numai câteva zile în urmă, Wolff era mai degrabă necunoscut în afara mass-mediei americane, dar această carte a sa, caracterizată de Casa Albă ca o simplă ”ficțiune murdară de tabloid”, a ajuns în topul bestseller-urilor pe Amazon.  

CITIȚI CARTEA

- Advertisement -

Cine e Wolff?

Wolff s-a născut în New Jersey, în anul 1953; a studiat la Columbia University din New York City și și-a început cariera ca asistent în redacția New York Times.

- Advertisement -

În prezent scrie pentru USA TodayVanity Fair și New York, dar a publicat și în GQ și Hollywood Reporter, printre altele

A mai scris vreo carte?

Da. Cel puțin șase. Prima a fost White Kids (Copii albi), publicată în 1979. Dar probabil cea mai cunoscută până acum a fost portretul lui Rupert Murdoch, intitulată: The Man Who Owns the News (Omul care deține știrile).

Mogulul media a fost foarte nemulțumit de cartea lui Wolff, fiind cu atât mai ciudat că Trump l-a lăsat să intre în Casa Albă, să observe tot ce se întâmplă acolo și să stea de vorbă cu diverși oameni. Se pare că ar fi făcut peste 200 de interviuri pentru această carte, înclusiv cu Trump, multe dintre ele fiind înregistrate.

Cât de credibil este Wolff?

În timp ce Trump numește orice știre care nu îi convine ”fake news”, Wolff a intrat în colimatorul altor jurnaliști în trecut, care i-au chestionat veridicitatea.

Un articol despre Wolff, semnat de Michelle Cottle, a apărut în 2004 în revista The New Republic:

„Până și Wolff recunoaște că jurnalismul convențional nu e stilul lui. Mai degrabă savurează atmosfera și bârfele la petreceri, pe stradă sau mai ales pe la mese.”

Cu toate acestea, a câștigat premiul National Magazine de două ori, cu o serie de articole despre Irak, în 2003.

Ce crede Trump despre carte?

Nu e surprinzător faptul că președintele nu are o părere bună. E un amalgam de informații cu câteva dezvăluiri surprinzătoare. Dar cele mai remarcabile comentarii au venit din partea fostului strateg-șef al Casei Albe, Steve Bannon, care a fost concediat în vară, după o serie lungă de conflicte cu Casa Albă.

Steve Bannon (picture-alliance/AP/B. Anderson)Steve Bannon

Trump a reacționat pe Twitter, spunând că această carte este o ficțiune, bazată pe informații false.

”Nu i-am autorizat niciun acces în Casa Albă (de fapt l-am refuzat de multe ori), este autorul unei cărți prostești”, a scris Trump. ”Plină de minciuni, interpretări greșite și surse care nu există. Uitați-vă la trecutul acestui tip, ce se întâmplă cu el și cu șleampătul Steve”.

Poate Trump să blocheze publicarea?

Mai mult ca sigur nu. Avocații săi au trimis scrisori către Wolff și către editura Henry Holt and Co., amenințându-i cu măsuri legale. Dar în loc să se gândească la stoparea publicării, Holt a decis să o grăbească, menționând contribuția sa importantă la discursul public.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img