spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieComertCreșterea Bitcoin: Bulă speculativă?

Creșterea Bitcoin: Bulă speculativă?

-

Moneda virtuală Bitcoin s-a apreciat cu peste 13% la sfârșitul săptămânii trecute și se apropie de amețitorul prag de 10 mii de dolari. În ultimele două săptămâni, Bitcoin aproape și-a dublat valoarea, pe fundalul volumului tot mai mare de investiții speculativ și al interesului crescut din partea marilor investitori.

Chiar și așa, moneda virtuală nu este mai mult decât o bulă speculativă, spune, la RFI, Radu Ciofu, trader și analist de piață de capital. La fel de spectaculos și rapid  cum crește, Bitcoin se poate prăbuși, în condițiile în care trăsătura de bază a unei monede, fie ea și virtuală, ar trebui să fie tocmai predicitibilitatea, explică Radu Ciofu:

- Advertisement -

R.C.: 100% e o specualție. Însă asta nu înseamnă că pe termen lung nu poate să mai continue. Bitcoin este în esență o monedă de schimb. Și funcția principală a unei monede este să transmită valoare. Pentru a putea face asta trebuie să aibă un factor foarte important: să fie cât de cât stabilă. Cumpăr moneda asta astăzi și vreau să fac o plată peste câteva luni (…) Eu trebuie să fie cât se poate de sigur că peste câteva luni valoarea monedei respective va fi relative similară cu cea care este astăzi. (…)

- Advertisement -

Rep.: În această situație, cum se explică interesul atât de mare pentru Bitcoin? Și nu numai din partea marilor jucători?

R.C.: La fel ca pentru orice bulă speculativă. (…) Așa se și formează o bulă. (…) Când există un interes foarte mare și toată lumea e disperată. Nici nu contează pentru ce. E disperată să cumpere chestia respectivă.

Rep.: Sunt specialiști care susțin că Bitcoin e propulsat și de așa-numita teamă de a nu fi lăsat pe dinafară. 

R.C.: Da. O vreme se autoîntreține. Sunt două chestiuni diferite aici: unul este Bitcoin-ul în sine și alta este tehnologia blockchain. Bitcoin-ul în felul ăsta nu este decât un instrument speculativ. (…) Tehnologia va rămâne și va fi implementată în multe alte domenii, nu doar Bitcoin.

Rep.: Bitcoin și celelalte monede virtuale sunt de fapt pionierii unui sistem nou? Vom putea să vedem că rezultă o monedă clară, stabilă, virtuală?

R.C.: N-o să fie una singură. Știu eu, moneda universală a Pământului…O să fie mai multe.

Rep.: Într-un viitor în care va apărea o nouă generație de monede virtuale, cu trăsături mult mai stabile… acest lucru nu va obliga Băncile Centrale să ia în considerare și acele monede?

R.C.: Da. Să le ia în calcul pentru a le reglementa. O să se bage pe fir, o să apară legislație și reglementare. Și atunci probabil că se va pierde foarte mult din apetitul investițional și speculativ. (…)

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img