spot_img
11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024
Acasă#IerusalimIsraelDe ce vrea Guatemala să-și mute ambasada în Ierusalim

De ce vrea Guatemala să-și mute ambasada în Ierusalim

-

Președintele Guatemalei, Jimmy Morales, a anunțat  mutarea ambasadei țării sale în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Cotidianul israelian Ha’Aretz analizează motivele acestei decizii, transmite RFI.

Ziarul începe prin a reaminti mai multe asemănări între Donald Trump și Jimmy Morales: acesta din urmă are o lungă carieră de actor și comediant; el a surprins pe toată lumea câștigând alegerile prezidențiale din 2015. Se pare însă că mai mulți factori explică decizia de a muta ambasada la Ierusalim.

- Advertisement -

În primul rând, de la alegerea lui Donald Trump, Jimmy Morales, spre deosebire de alți lideri sud-americani, nu s-a opus șefului statului american. Pe când președintele american depunea eforturi pentru ridicarea zidului de la granița dintre SUA și Mexic, de exemplu, Molares îi propunea lui Trump „forță de muncă ieftină”.

Pe de altă parte, continuă Ha’Aretz, Morales „trebuie să își consolideze relațiile internaționale pentru că el este în dificultate în țara sa”. Într-adevăr, fratele său – și consilier apropiat – precum și fiul său sunt suspectați de corupție și spălare de bani, în gestionarea finanțării campaniei prezidențiale a lui Jimmy Morales. Ambii au fost arestați la începutul anului 2017. În plus, Morales s-a fragilizat și mai mult după ce, în august, a ordonat expulzarea unui oficial ONU, pentru a scăpa de inculparea sa într-un caz de corupție.

- Advertisement -

Ha’Aretz reamintește că „Israelul este prima țară în care Morales a mers în vizită după alegerea sa”. În timpul acestei vizite, purtătorul de cuvânt al parlamentului israelian, Knesset-ul, a reamintit rolul esențial al Guatemalei în crearea statului Israel.

„Guatemala a fost una dintre cele 16 țări care au înființat o ambasadă în Ierusalim în 1956”. „Există, de asemenea, o cooperare militară intensă între Guatemala și Israel”, spune Ha’Aretz.

Vârful în această cooperare a fost atins în anii 1970 și 1980, când Israelul a vândut la regimului represiv din Guatemala vehicule blindate, piese de artilerie și puști. De asemenea, Israelul a trimis și consilieri tehnici și militari. Atât de mult încât statul evreu a devenit, de-a lungul anilor, principalul furnizor de echipament militar în Guatemala „.Iar faptul că formațiunea lui Jimmy Morales a fost fondată de un grup de foști generali de extremă drreapta este, probabil, o altă piesă care poate explica atitudinea lui Morales față de Israel. mai  scrie Haretz. ( sursa: Courrier International).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img