spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeDealul Putin-Trump

Dealul Putin-Trump

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Bernd Riegert

Pe marginea reuniunii G20 de la Hamburg, SUA și Rusia au ajuns la un acord de încetarea focului în sud-vestul Siriei. O mutare de șah surprinzătoare a lui Trump care în SUA se află sub presiune. 

- Advertisement -
Donald Trump și Vladimir Putin la summitul G2 de la Hamburg

Planificată fusese pentru întrevederea dintre Donald Trump și Vladimir Putin doar o jumătate de oră. Discuțiile au durat până la urmă însă mai mult de două ore. Reuniunea la vârf dintre noul șef al Casei Albe, neexperimentat pe parchetul internațional, și liderul de la Kremlin, care a participat deja la zeci de summituri și a cunoscut în această calitate nu mai puțin de patru președinți americani, a atras asupra sa toate privirile la Hamburg. Summitul G20 s-a transformat vineri în summitul G2, al celor mai puternici oameni politici din lume. În campania electorală, Trump anunțase în repetate rânduri că dorește ameliorarea relațiilor Statelor Unite cu Rusia. „Voi încerca să mă înțeleg cu Putin, dar dacă nu se poate, asta e”, a spus Trump la scurt timp după preluarea mandatului în ianuarie. La Hamburg a anunțat acum că se vor afla lucruri „foarte pozitive” pentru SUA, Rusia și alții.

Armistițiu în sud-vestul Siriei

- Advertisement -

Spunând „alții”, Trump s-a referit poate la Siria. Cei doi președinți au căzut de acord asupra încetării focului în sud-vestul țării chinuite de un sângeros război civil. Rusia îl susține pe președintele Assad, iar SUA pe rebelii care luptă contra guvernului sirian. Ambele țări, atât Rusia cât și SUA, au lansat separat atacuri aeriene contra grupării teroriste „Statul Islamic”, care încearcă să ocupe controlul asupra Siriei. Și Israelul și Iordania susțin armistițiul americano-rus. Cum va fi transpus în viață și mai ales cum va fi controlat acest armistițiu, care, potrivit guvernului de la Washington, ar urma să intre în vigoare duminică, nu este foarte clar.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a declarat presei la Hamburg că țara sa și Rusia au „un interes comun să stabilizeze Siria”. Pe termen lung, SUA și Rusia vor să pună capăt războiului civil din Siria. Predecesorul lui Trump, Barack Obama, a spus mereu că președintele sirian Assad nu are viitor politic. Noua administrație de la Washington pare a se fi distanțat de această poziție. Cu precizarea că, a adăugat Tillerson, Rusia nu are de gând să-l susțină la infinit pe Assad.

Hamburg - G20 - Donald Trump și Vladimir Putin (Reuters/C. Barria)Donald Trump și Vladimir Putin la summitul ”G2”, la Hamburg

Pozițiile se mai și schimbă

La începutul lunii aprilie, Donald Trump a răspuns unui atac cu gaz toxic al trupelor siriene asupra rebelilor cu un atac militar asupra unei baze siriene și a criticat dur Rusia. Această poziție președintele SUA pare s-o fi abandonat între timp. Până acum negocierile de pace de la Geneva ale ONU cu părțile aflate în conflict au eșuat. Și negocierile Rusiei cu țara vecină a Siriei, Turcia, privind crearea de „zone de securitate” pentru populația siriană au fost amânate la începutul acestei săptămâni, fără să fi dat vreun rezultat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la finele întrevederii neașteptat de lungi cu omologul său american la Hamburg, că au vorbit despre Siria, situația din Ucraina și despre securitatea în spațiul virtual. Serviciile secrete americane și NATO reproșează Rusiei deja de multă vreme că ar lansa atacuri cibernetice contra unor instituții occidentale. Iar Rusia reproșează același lucru Vestului. Tillerson a mai comunicat, la rândul său, că cei doi șefi de stat au mai discutat și despre potențialul amestec al Rusiei în campania electorală din Statele Unite, anul trecut, și că Putin a respins aceste acuze.

Trump și Putin, în curând prieteni?

La prima lor întrevedere importantă a fost atmosfera. Până și prima strângere de mână dintre Putin și Trump a figurat în topul știrilor americane. Președintele american, căruia în țara sa i se reproșează că ar fi cooperat cu Rusia pentru a influența campania electorala din 2016, a spus că se simte onorat să-l întâlnească pe Putin. Putin i-a făcut la rându-i același compliment, adăugând că totuși „o singură întrevedere nu este de ajuns”.

Trump ba l-a întâlnit, ba nu l-a mai întâlnit înainte pe Putin

Cei doi președinți nici că ar putea fi mai deosebiți. Dacă citești ce postează pe Twitter sau îi asculți discursurile, Trump pare că spune tot ce-i trece prin cap. De peste 80 de ori a făcut, în timpul campaniei electorale, afirmații contradictorii legate de omologul său rus. Putin în schimb e mai rezervat, mai stăpân pe sine, mai previzibil. Donald Trump l-a calificat pe Putin drept un lider iscusit, pe care l-a întâlnit în repetate rânduri. Între altele, a spus el în 2015, ar fi fost oaspeți într-un show televizat. Un an mai târziu a declarat însă: „Nu l-am întâlnit niciodată. Nu-l cunosc. Știu că a spus lucruri frumoase despre mine. A spus că sunt un geniu”. Și astăzi, la Hamburg, Trump a declarat că a purtat multe discuții bune cu Putin. Liderul de la Kremlin a lămurit lucrurile, explicând că era vorba de convorbiri telefonice.

Hamburg - G20 - Angela Merkel (Getty Images/AFP/K. Nietfeld)Angela Merkel: „E foarte bine că se întâlnesc.”

Rusia își dorește un deal cu Trump

În timpul întrevederii bilaterale de la Hamburg, cei doi șefi de stat nu au fost singuri în încăpere. de față au fost și miniștrii de externe. Spre deosebire de Trump, șeful diplomației americane, Rex Tillerson, îl cunoaște bine pe Putin, de când era șef al concernului petrolier american Exxon. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei este, altfel decât Tillerson, un diplomat cu experiență. Cu o săptămână în urmă a atras atenția că noua ordine mondială sub Trump ar trebui să redevină bipolară, cei doi poli fiind Rusia și Statele Unite. Occidentul, cu valorile sale pseudo-liberale și NATO ca parteneriat militar ar fi superflue. Lavrov a pledat pentru depășirea litigiilor și îmbunătățirea relațiilor bilaterale. Congresul SUA este, însă, pe cale tocmai să accentueze sancțiunile economice la adresa Rusiei. Oricum, ințiativa Moscovei trebuie să fie pe placul lui Trump, care se vede în postura de „deal-maker”. E drept totuși că nu mai demult decât ieri, la Varșovia, Trump a susținut importanța NATO și a reproșat Rusiei o atitudine „destabilizatoare”.

Cancelara Angela Merkel a avut cuvinte de laudă la adresa întrevederii dintre Putin și Trump: „E foarte bine că se întâlnesc”, a spus cancelara, deși cei doi președinți au cam chiulit de la discuțiile pe temele climatice. Părăsirea „regretabilă” a acordului climatic de la Paris de către SUA e un fapt deja bine cunoscut.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img