spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieAgriculturaDemonstraţie la Craiova împotriva centralei nucleare de la Kozlodui

Demonstraţie la Craiova împotriva centralei nucleare de la Kozlodui

-

Câteva sute de persoane au participat miercuri după-amiaza, în Piata Mihai Viteazul din centrul Craiovei, la un miting organizat de Platforma Civică anti-Kozlodui, împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui din Bulgaria, cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

Avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj şi co-fondator al Platformei Civice anti-Kozlodui, a afirmat că reprezentanţii mai multor primării din Dolj au trimis mesaje de susţinere, însă ar fi fost nevoie de prezenţa lor la miting, pentru că sunt comunităţi importante, circa 20-30, afectate de această acţiune.

- Advertisement -

„Noi avem câteva bibliorafturi pe acest subiect. Nu vrem să panicăm pe nimeni, iar dacă cumva greşim – şi ar fi bine să greşim toţi cei care suntem aici – şi nu avem date corecte, nu ar fi bine ca autorităţile să vină în spaţiul public şi să spună acest lucru? Eu cred că da. Până când nu vor spune că greşim sau că vor face nişte proiecte, nu vom renunţa. BERD poate investi şi în România şi în alte proiecte, nu numai la Kozlodui. Acolo problema este de profitabilitate, pentru că statul bulgar exportă 75% din energia respectivă, deci nu este o chestiune de strategie vitală a statului bulgar, ci pur şi simplu ei fac bani pe seama sănătăţii noastre şi a generaţiilor viitoare”, a spus Săuleanu.

Conf.univ.dr. Luminiţa Simoiu, inginer chimist, a afirmat că demersul anti-Kozlodui a fost iniţiat în 2016, pentru că cetăţenii au dreptul să se opună obiectivelor economice care le pun viaţa în pericol, iar centralele nucleare şi depozitele radioactive sunt pe primul loc pe această listă.

- Advertisement -

„350.000 de tone de deşeuri radioactive ameninţă dreptul generaţiilor viitoare la o viaţă sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleara, în contextul în care statul bulgar prelungeşte, fără consultări cu România, durata de funcţionare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea sa opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear. Experţi germani atenţionau într-un studiu din 2015, după efectuarea unor teste de rezistenţă la nivel european ca urmare a accidentului de la Fukushima, că reactoarele de la Kozlodui reprezintă un real pericol şi trebuie oprite: „Termenele limită vagi şi lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranţă transformă mărirea capacităţii unităţii nucleare de la Kozlodui şi extinderea duratei de viaţă a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problema de siguranţă şi pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranţei nucleare adecvate (…) Insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unităţii şi să închidă reactoarele”, spuneau Oda Becker şi Patricia Lorenz în „4 ani dupa Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?”, susţin organizatorii mitingului de la Craiova.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img