spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăhighlightDezastrul sistemului de pensii: În 2030 un angajat va susține 2,5 pensionari

Dezastrul sistemului de pensii: În 2030 un angajat va susține 2,5 pensionari

-

Un angajat susţine acum 1,3 pensionari, iar până în 2030 raportul va fi de 2,5 pensionari la un angajat, astfel că efectul asupra sistemului public de pensii nu poate fi decât unul de presiune, de aceea oamenii ar trebui să se gândească la o pensie privată, a declarat marţi Raluca Ţintoiu, directorul general al NN Pensii, la conferinţa organizată de agenţia News.ro, în parteneriat cu NN România.

Raluca Ţintoiu, director general al NN Pensii şi preşedinte al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), a spus că pensionarii sunt din ce în ce mai dependenţi de salariaţi, iar populaţia are o tendinţă accentuate de îmbătrânire.

- Advertisement -

Director general al NN Pensii a arătat că, deşi este un subiect actual, mulţi oameni nu se gândesc ce vor face când vor fi pensionari, ci care sunt priorităţile imediate. Ea a precizat că întrebarea pe care ar trebui să şi-o pună fiecare persoană este cum şi când ar trebui să economisească pentru pensionare.

„După calculele noastre, în anul 2032, pensia de stat va ajunge la 30% din ultimul salariu, urmând ca pilonul II să treacă pensia cu încă până la 40% din ultimul salariu. Bineînţeles că, aceasta fiind situaţia, chiar şi împreună cu pilonul II, care a fost menit să susţină veniturile la pensionare în condiţiile acestea de demografie activă, tot cheltuielile noastre nu vor scădea cu 40% când ieşim la pensie şi este o problemă serioasă la care trebuie să ne gândim cât mai repede”, a declarat Raluca Ţintoiu.

- Advertisement -

Director general al NN Pensii a făcut referire la un studiu privind responsabilii pentru asigurarea pensiilor, din care rezultă că 37% consideră că statul trebuie să le asigure veniturile după pensionare.

„Am făcut un studiu la NN şi rezultatul pe care l-am aflat nu a fost unul foarte încurajator, şi anume că puţini oameni se gândesc pe ei ca fiind responsabili pentru acest aspect. Multă lume consideră încă statul ca fiind principalul responsabil pentru a le asigura o pensie. Cam 37% din cei pe care i-am intervievat arată că doar statul, deşi, după cum spuneam, presiunea pe sistemul public de pensii va fi una serioasă. 11% consideră că angajatorul este, de asemenea, responsabil pentru asigurarea veniturilor lor”, a precizat Ţintoiu.

Director general al NN Pensii a mai spus că puţini oameni îşi aleg fondul de pensii şi urmăresc în mod activ evoluţia conturilor.

„Foarte puţini din tinerii care astăzi se angajează şi încep să contribuie la pilonul II fac o alegere activă şi se bazează pe o distribuţie aleatorie. Ne dorim ca oamenii să fie implicaţi în această decizie”, a adăugat Raluca Ţintoiu.

În ce priveşte pilonul III de pensii, director general al NN Pensii a spus că interesul pentru acesta este în creştere, iar în ultimii ani a avut o creştere semnificativă, deşi baza este mică.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img