spot_img
14.3 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeDezvăluirile unui judecător, membru CSM: Un procuror i-a spus unui judecător care...

Dezvăluirile unui judecător, membru CSM: Un procuror i-a spus unui judecător care a dat o achitare: „Până nu o să legăm pe unul dintre voi, nu o să terminaţi cu astfel de soluţii”

-

Gabriela Baltag, membru CSM, a declarat, duminică seara, că secţia de investigare a magistraţilor va spori independenţa judecătorului, menţionând că mai mulţi judecători în materie penală au acuzat că simt presiuni dintr-o anumită „parte a sistemului judiciar”.

Nu vă spun câte memorii au venit spre noi, însoţite de documente, care prezentau o formă de presiune asupra judecătorilor care judecă în materie penală. (..) Un judecător mi-a zis de existenţa presiunilor, mi-a povestit o situaţie particulară, unde un judecător care a dat o soluţie de achitare şi căruia, ulterior, procurorul de caz i-a spus <<Până nu o să legăm pe unul dintre voi, nu o să terminaţi cu astfel de soluţii>>. Au fost astfel de situaţii, poate nu la fel de grave, a declarat Gabriela Baltag la Antena 3.

- Advertisement -

Întrebat dacă este vorba despre presiuni în ceea ce priveşte anumite decizii, magistratul a răspuns: „Vor să afle ce considerente au stat la baza deliberărilor, în afară de cele expuse, considerând că sunt altele„.

Nu e un element de noutate, am văzut că se vorbeşte de discriminare, dar am văzut că şi o anumită categorie profesională, magistraţii, fac obiectul unei secţii din DNA. Această secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este benefică, va aduce şi va spori independenţa judecătorului„, a mai spus Gabriela Baltag.

 Judecătorul susţine că proiectul de modificare a legilor justiţiei este unul bun, precizând că este surprinsă de poziţia procurorului general al României.
Nu e de conceput ca un preşedinte de ţară, care e om politic, să decidă. Ce argumente ar putea avea să refuze numirea unui preşedinte ÎCCJ? Am auzit că ar putea primi rapoarte de la servicii. Ce să înţelegem, că serviciile pot să interfereze în cariera magistraţilor? Este foarte grav acest lucru. Este exclus să permitem serviciilor secrete să aibă o putere de înlăturare a magistraţilor prin preşedintele ţării. Nu există acest drept de veto niciunde în lumea civilizată„, a completat Baltag.
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img