spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeDW: Puterea de la Chișinău provoacă mulțimea furioasă

DW: Puterea de la Chișinău provoacă mulțimea furioasă

-

CORESPONDENȚĂ PENTRU DEUTSCHE WELLE DE LA CHIȘINĂU DE VITALIE CĂLUGĂREANU

Opoziția pro-europeană din Republica Moldova cheamă duminică lumea în stradă la un protest masiv împotriva guvernării oligarhice excesiv de corupte.

- Advertisement -

Manifestația este generată de refuzul autorităților de a organiza un referendum pentru limitarea imunității deputaților și reducerea numărului lor de la 101 la 71. Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins propunerea de inițiere a referendumului chiar dacă pentru acesta au semnat peste 400 mii de cetățeni (față de 200 000 cât prevede legislația). Ulterior, Curtea de Apel a obligat CEC să organizeze referendumul. CEC a contestat decizia la CSJ, iar vineri, 22 aprilie, cu două zile înaintea protestului, Curtea Supremă de Justiție a respins referendumul inițiat de Platforma „Demnitate și Adevăr”.

CSJ a blocat referendumul

- Advertisement -

Magistrații CSJ au decis anularea hotărârii Curții de Apel Chișinău prin care s-a decis anularea deciziei CEC prin care a fost respins referendumul și au pronunțat o nouă hotărâre în favoarea CEC.

Potrivit deciziei CSJ, din procesele-verbale de colectare a semnăturilor rezultă că semnăturile au fost colectate din 34 de unităţi administrative de nivelul doi, dar numai în patru din aceste unităţi a fost colectat numărul minim necesar prevăzut de Legea Supremă.

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a explicat că în momentul în care legiuitorul a stabilit pragul de 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi, Republica Moldova era împărțită în 11 județe + municipiul Chișinău. Acum, însă, sunt 34 de raioane și municipii. Astfel, într-un județ locuiau mai mulți cetățeni decât acum într-un raion, prin urmare i se pare abuzivă referința CEC la prevederea referitoare la necesitatea colectării a 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi (adică raion).

Candu a anticipat decizia CSJ

Cu câteva ore înainte ca CSJ să pronunțe decizia finală, prin care, practic, a aruncat la gunoi cele peste 400 mii de semnături ale cetățenilor, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la TV „Moldova 1” că cerințele Platformei „Demnitate și Adevăr” în privința organizării referendumului constituțional pentru alegerea șefului statului și ridicarea imunității deputaților au fost realizate de actuala guvernare și a sugerat că referendumul nu mai este necesar: „Procedurile pentru alegerea directă a șefului statului deja se realizează. Alegerile prezidențiale vor avea loc la 30 octombrie. Ceea ce ține de imunitatea parlamentară, poftim, este lege în Parlament. Trebuie doar să treacă procedurile legale ca să fie votată”, a menționat Candu. În ceea ce privește reducerea numărului de deputați, el a spus că Legea fundamentală a stabilit numărul de 101 de deputați, luând în considerare numărul populației, iar în comparație cu alte state și alte sisteme, în Parlamentul de la Chișinău este numărul optim de deputați.

MAI „neutralizează” provocatori imaginari

Pentru a zădărnici manifestația opoziției de duminică, autoritățile locale (controlate politic de PD) din mai multe localități au anunțat festivaluri, iar ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că „pentru protestul de duminică erau pregătite acțiuni violente și atacuri la adresa polițiștilor”. El nu a explicat despre ce anume este vorba, dar a spus că „poliția lucrează asupra neutralizării unui asemenea grup”: „În baza materialelor operative acumulate am inițiat o anchetă care vizează un grup de persoane care intenționa să desfășoare acțiuni cu caracter agresiv inclusiv agresarea polițiștilor care vor asigura ordinea publică”, a declarat ministrul de Interne. El a avertizat organizatorii manifestației de duminică că „vor purta întreaga responsabilitate pentru modul în care ar putea evolua protestul”.

Săptămâna trecută, ministrul Jizdan declara la TV că „poliția va fi pregătită pentru toate scenariile, inclusiv pentru dezordini în masă”. Vineri, el a reiterat că duminică va fi implicat „un număr mare de polițiști în zonele unde sunt preconizate manifestații”.

Acțiunea de protest din 24 aprilie, care urmează să înceapă la ora 12.00, va fi organizată de Platforma „Demnitate și Adevăr”. Despre intenția de a participa la manifestație au anunțat și unii fruntași ai Partidului Liberal-Democrat. Liderii pro-ruși Renato Usatîi (care inițial anunțase că va participa la protest) și socialistul Igor Dodon au declarat că nu vor participa la manifestația de duminică.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img