spot_img
11.7 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăExterneEminenţa cenuşie a Papei Benedict: apartament de lux de 300 mp din...

Eminenţa cenuşie a Papei Benedict: apartament de lux de 300 mp din banii deturnaţi de la o organizaţie caritabilă

-

Cardinalul italian Tarcisio Bertone, suspectat că ar fi deturnat banii unei fundații caritative pentru a-și renova luxosul apartament, i-a făcut o donație de 150.000 de euro, au dezvăluit sâmbătă mass-media italiene, citate de AFP, transmite Agerpres.

Monseniorul Bertone, fost număr doi al Vaticanului în calitate de secretar de stat al papei Benedict al XVI-lea, a afirmat mereu că și-a plătit singur lucrările de renovare, totalizând 300.000 de euro, ale apartamentului care se deschide spre celebra piață Sf. Petru.

- Advertisement -

Potrivit însă unui document publicat în această lună într-o carte a jurnalistului de investigație Emiliano Fittipaldi, el ar fi deturnat în acest scop 200.000 de euro provenind de la o fundație care colectează donații pentru contul spitalului catolic Bambino Gesu.

„Cardinalul Bertone a recunoscut că cele petrecute au adus prejudicii spitalului Bambino Gesu și a dorit să facă un compromis oferind o donație de 150.000 de euro”, a declarat sâmbătă președinta spitalului, Mariella Enoc, ale cărei afirmații au fost prezentate de mass-media italiene.

- Advertisement -

Cardinalul Bertone, 81 de ani, a motivat că locuiește într-un apartament de 300 de metri pătrați din incinta Vaticanului explicând că îl împarte cu călugărițe care îl ajută la treburile zilnice. El a mai insistat asupra faptului că imensa terasă a acestuia face parte din părțile comune ale clădirii.

Apartamentul este foarte aproape de modesta reședință Sf. Marta pe care papa Francisc a ales-o ca să locuiască, fiind preferată fastului din imensul apartament pontifical.

Actualul suveran pontif l-a îndepărtat din funcție pe cardinalul Bertone în 2013, la scurt timp după propria alegere.

Emiliano Fittipaldi și un alt jurnalist de investigație se află printre cei cinci acuzați ai procesului „Vatileaks 2” privind scurgeri de informații confidențiale care au pus Vaticanul într-o lumină nefavorabilă după ce au dezvăluit existența în continuare a disfuncționalităților și afacerilor ilegale, în pofida voinței de reformă a pontifului argentinian.

Ceilalți trei acuzați sunt un preot spaniol și unul dintre colaboratorii săi, precum și o italiancă angajată consultant pe probleme de comunicare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img