spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDezvaluiriExtrădarea cu care sârbii negociază cazul Ghiță: FILIERA FRANCEZĂ

Extrădarea cu care sârbii negociază cazul Ghiță: FILIERA FRANCEZĂ

-

Întreaga Serbie așteaptă decizia pe care o va lua joi un tribunal francez în cazul fostului lider din Kosovo, Ramush Haradinaj,pe care Belgradul îl vrea extrădat în Republica Sârbă. 

Potrivit unor surse diplomatice, Belgradul a solicitat Bucureștiului să-și folosească influența pe lângă Paris pentru extrădarea lui Haradinaj, acest lucru fiind considerat un gest de bunăvoință care ar putea conta și într-un gest asemănător al Serbiei în cazul Sebastian Ghiță.

- Advertisement -

Serbia a subliniat că România nu a recunoscut oficial Kosovo. 

Cazul este foarte sensibil pentru Serbia care este în conflict deschis cu Kosovo și Albania. 

- Advertisement -

VIDEO: URMĂRIȚI JURNALUL TELEVIZIUNII SÂRBE DE MIERCURI SEARĂ

Aflat în Franța de câteva luni Haradinaj a primit între timp cetățenia albaneză, dar Serbia a afirmat că nu ține cont de această decizie.

Autoritățile sârbe au subliniat miercuri că doresc ca Franța să îl predea pe Ramush Haradinaj pe care vor să îl judece pentru crime de război.

Ramush Haradinaj a fost achitat în 2008 și 2012 de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI), care l-a judecat pentru crime de război comise în 1998. Serbia a cerut însă extrădarea lui Haradinaj pentru a-l judeca pentru alte fapte, petrecute în 1999.

În virtutea unui mandat de arestare emis de autoritățile de la Belgrad, fostul lider kosovar a fost arestat pe 4 ianuarie pe aeroportul din Bâle-Mulhouse, în estul Franței.

Ținut în detenție timp de o săptămână, el a fost eliberat de un tribunal din Franța care i-a interzis totuși să părăsească teritoriul acestei țări în perioada examinării cererii de extrădare. ”Nu există niciun risc ca eu să fiu extrădat întrucât sunt cetățean al Kosovo, unde prevalează astăzi o nouă situație”, a declarat Haradinaj.

Kosovo, provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi, și-a proclamat în 2008 independența, care nu este recunoscută de Belgrad. Conflictul armat dintre forțele care au susținut independența Kosovo și armata sârbă s-a soldat cu 13.000 morți în 1998 și 1999.

Curtea de Apel din Colmar, Franța,va decide joi după două amânări  decizia privind cererea Serbiei pentru extrădarea lui Ramush Haradinaj.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img