spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăhighlightFMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal

FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal

-

FMI îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare, transmite Mediafax.
Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.
„O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Finanţelor, Darius Vâlvov.
În document se precizează că o astfel de lege va avea „un impact negativ” asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.
„Sfătuim autorităţile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (…) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se mai arată în scrisoare.
În scrisoare se precizează că actualul proiect privind falimentul personal seamănă cu cel al Legii privind insolvenţa persoanelor fizice, discutat cu FMI şi Banca Mondială (BM) anul trecut.
„După cum vă amintiţi, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au trimis comentarii scrise pe marginea proiectului ‘Legii privind insolvenţa persoanelor fizice’, evidenţiind o serie de omisiuni, carenţe şi chestiuni ce necesitau clarificări”, precizează autorii scrisorii.
Totodată, FMI şi BM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu actualele iniţiative legislative din Parlament privind convertirea împrumuturilor bancare în valute în moneda naţională la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor, apreciind că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa „întăririi stabilităţii sistemului financiar”.
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale, propun ca aceste chestiuni să fie discutate cu prilejul următoarei misiuni FMI şi BM la Bucureşti, care va începe marţi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img