spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeGermania și Austria se ceartă cu SUA pentru Rusia

Germania și Austria se ceartă cu SUA pentru Rusia

-

Germania şi Austria au avertizat, joi, Administraţia Donald Trump să nu se implice în sectorul energetic al Uniunii Europene, în contextul unor noi sancţiuni americane care ar putea afecta un gazoduct european construit împreună cu Rusia.

„Sectorul energetic al Europei este un domeniu al Europei, nu al Statelor Unite ale Americii”, au transmis, într-un comunicat comun, Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, şi Christian Kern, cancelarul Austriei, relatează site-urile Politico.eu şi Worldoil.com.

- Advertisement -

În centrul criticilor este proiectul gazoductului Nord Stream 2, în valoare de miliarde de dolari, din Rusia spre Germania, care, într-o anumită măsură, ar putea intra în concurenţă cu exporturile de gaz lichefiat din Statele Unite spre Europa.

Joi, Germania și Austria au criticat la rândul lor Senatul SUA pentru noile sancțiuni, arătând că acestea ar putea expune la amenzi și firmele europene implicate în proiectele Rusiei din domeniul energetic. Printre acestea se numără și dublarea capacității conductei submarine de gaze Nord Stream, care ar permite evitarea livrărilor către Uniunea Europeană prin Ucraina. Medvedev a arătat că Gazprom a încasat deja peste un miliard de euro pentru acest proiect de la partenerii săi. În aprilie, Uniper, Wintershall, Shell și OMV au acceptat să contribuie fiecare cu câte 10% din costul Nord Stream, adică până la 950 de milioane de euro fiecare, în timp ce Gazprom va asigura 50% din finanțare, reamintește Reuters. Conducta ar urma să devină funcțională în 2019.

- Advertisement -

Senatul Statelor Unite s-a pronunţat miercuri în favoarea impunerii de noi sancţiuni Rusiei din cauza presupuselor ingerinţe ale Moscovei în scrutinul prezidenţial american. Proiectul Nord Stream 2 va avea „efecte negative asupra securităţii energetice a Uniunii Europene şi asupra reformelor din Ucraina„, argumentează Senatul SUA.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege privind sancţiunile trebuie promulgat de preşedintele Donald Trump.

„Sancţiunile politice nu pot fi utilizate ca instrumente economice. A ameninţa companii din Germania, Austria şi din alte ţări cu impunerea de penalităţi pe piaţa americană dacă participă la proiecte de genul Nord Stream 2 cu Rusia sau dacă le finanţează introduce elemente noi, negative, în relaţiile ruso-americane”, atrag atenţia Sigmar Gabriel şi Christian Kern.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img