spot_img
13.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăExterneKremlinul a crescut cu 100 de milioane de euro bugetul pentru presa...

Kremlinul a crescut cu 100 de milioane de euro bugetul pentru presa pentru străinătate: Peste 300 milioane euro pe an

-

Rusia și-a sporit semnificativ sumele alocate „operațiunilor negre” din presa oficioasă destinată străinătății. În același timp, surse de la vârful NATO au avertizat că Moscova finanțează campanii de dezinformare cu scopul de destabilizare a Europei, transmite RFI.

Bugetul alocat de Kremlin serviciilor de televiziune, radio și internet cu destinație externă a depășit 300 de milioane de euro pentru 2015, o sporire cu peste 100 de milioane a sumei alocate inițial, potrivit duminicalului londonez Sunday Times.

- Advertisement -

Pe lângă sporirea bugetului postului TV în engleză Russia Today (RT), a fost deschis un nou birou al agenției de știri Sputnik în capitala Scoției, Edinburgh. Această agenție a fost acuzată că difuzează teorii conspiraționiste.

Creșterea cu 100 de milioane de euro a finanțării este datorată în principal deschiderii biroului RT la Londra și a lansării serviciilor permanente în germană și franceză.

- Advertisement -

Sporirea resurselor alocate acestor servicii media pe care analiștii occidentali le asimilează unor „operațiuni negre” merge în paralel cu finanțarea unor „campanii de dezinformare” în scopul destabilizării Europei, după cum a avertizat noul comandant al forțelor NATO, generalul american Curtis Scaparrotti.

Liderul forțelor NATO a spus că Rusia a devenit „un adversar foarte serios” și a cerut Occidentului să lanseze propriile campanii de „operațiuni negre” pentru a contracara Moscova „pe câmpul de luptă„.

Observăm activitățile în cyber-spațiu, vedem influența în Europa în termeni de finanțare a partidelor politice, o anumită dezinformare pentru a construi fapte pe teren care nu sunt de fapt adevărate„, a mai spus generalul Scaparrotti.

„Eu cred că totuși putem să facem față. Este greu, mai ales în lumea occidentală, deoarece credem în libertatea presei, credem în adevărul în presă, credem în domnia legii și deci avem dificultăți în contracararea acestui lucru, dar va trebui să o facem”, a mai spus comandantul NATO.

Război informațional

Surse americane de securitate au acuzat serviciile secrete ale Rusiei de spargere a serverelor calculatoarelor Comitetutui Național al Partidului Democrat și de publicarea a mii de e-mail-uri considerate compromițătoare pentru Hillary Clinton chiar în săptămâna confirmării acesteia în funcția de candidată a partidului la funcția de președinte al Statelor Unite.

E-mail-urile, publicate de situl WikiLeaks, ar fi parte a unei campanii de discreditare a lui Clinton în avantajul candidatului Partidului Republican, Donald Trump, considerat a fi favoritul președintelui Vladimir Putin la președinția SUA.

De altfel, Trump a făcut apel la Rusia să găsească și să publice e-mail-urile lipsă ale candidatei Democrate la președinție, stârnind astfel acuzații că încurajează periclitarea siguranței naționale a Statelor Unite.

Ecaladarea „războiului informațional” al Rusiei a avut loc mai ales după invadarea și anexarea Crimeei în 2014.

Cu puțin timp înaintea invadării peninsulei care aparține de Ucraina, generalul rus Nikolay Bordiuja a declarat „în războiul informațional partea care spune adevărul pierde”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img