spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieComertLegea care scapă rechinii imobiliari inițiată de Raluca Turcan și PNL: Un...

Legea care scapă rechinii imobiliari inițiată de Raluca Turcan și PNL: Un deputat PNL, declarație HALUCINANTĂ: ”Nu mă așteptam să treacă actul normativ”

-

O inițiativă parlamentară a PNL a devenit lege dupa ce seful statului a promulgat proiectul recent, iar actul normativ a apărut ieri in Monitorul Oficial. Gelu Ștefan Diaconu, fost șef al ANAF, atrage însă atenția că legea anulează impozite și contribuții sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit zeci de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării. Însă ca să evite plata taxelor către stat, aceștia au construit ca persoană fizică, așa încât au plătit impozite mult mai mici.

Inițiatorul legii, deputatul PNL Bogdan Huțucă, vicepreședintele Comisiei pentru buget-finanțe din Camera Deputaților spune că întreaga responsabilitate revine ANAF.

- Advertisement -

Proiectul a fost susținut de alți 3 parlamentari PNL, printre care Raluca Țurcan.

- Advertisement -

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Printre cei avantajați se află primarul sectorului 3, Robert Negoiță.

”Nu mă așteptam să treacă actul normativ”, recunoaște el, în interviul acordat RFI:

În normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal se menționează că dacă ești o persoană fizică și ești dezvoltator imobiliar, faci tranzacții imobiliare, dacă ele sunt din patrimoniu personal plătești impozit prin reținere la sursă, la notar. De la această încadrare legală sunt excluse persoanele fizice care fac afaceri din patrimonial afaceri. În ultimii 8 ani de zile toate aceste persoane fizice, în loc să plătească impozit pe venit la venitul din activități independente, ele și-au plătit impozitul la notariat, cu ocazia încheierii actelor notariale.

ANAF nu s-a autosesizat în niciun fel. Mai clar, dânșii s-au dus în controale la acești agenți economici, perodic le-au rambursat TVA, dar niciodată nu le-au atras atenția că sunt încadrați greșit din punct de vedere al impozitului pe venit.

Deci, dat fiind faptul că au fost asistați greșit 8 ani, pentru că niciodată ANAF-ul nu și-a dus la îndeplinire rolul activ, niciodată nu i-a înștiințat ce obligații au de plată… se încalcă cîteva principii – și unul se numește principiul justei așteptări legale. Orice contribuabil din România trebuie să beneficieze de certitudinea legii, iar organul fiscal trebuie să-l înștiințeze în permanență cu privire la obligațiile fiscale.

Rep: Toți dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice se află într-o astfel de situație?

B.H: Toți

Rep: Cine e dezvoltator imobiliar, persoană fizică? Adică de ce ai alege să fii persoană fizică? De exemplu, fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, spune că de fapt acești dezvoltatori încearcă să nu-și plătească impozitele cum ar trebui…

B.H: Modul în care tu, agent economic, îți alegi să te organizezi îți aparține în întregime. Dacă ANAF își dorea ca acești dezvoltatori imobiliari să nu opereze sub formă de persoană fizică ar fi modificat legislația…. Subiectul se poate aplica oricărui agent economic indiferent de ce gen de activitate desfășori.

Rep: Pe de altă parte, dumnevoastră oferiți amnistia fiscală acestor dezvoltatori, persoane fizice. Totuși ei nu par a fi chiar categoria cea mai defavorizată…

B.H: Dezvoltatori imobiliari și persoane fizice care obțin venituri din agricultură. Dar pe acest proiect nu mă întrebați pe mine, pentru că este un proiect care s-a modificat la Senat și are inițiator din altă zonă.

Rep: Pentru un dezvoltator imobiliar care și-a plătit toate taxele, care a avut grijă să nu se pună în situația de a ajunge să beneficieze de această amniste fiscală, e totuși un dezavantaj…

B.H: Aici greșiți. Pentru că toți acești dezvoltatori imobiliari și-au plătit impozitele și taxele. Problema se pune: ce tip de impozit pe venit plătești. Plătești impozit pe venit care reprezintă între 2 sau3 la sută la valoarea tranzacției sau plătești impozit pe venit 16 la sută doar la profit, nu la venitul integral și poți să ai profit, poți să ai pierdere, poți să ai profit mai mic. Nimeni nu poate să aprecieze cât va fi acest profit. Deci oamenii și-au plătit impozitul pe venit, dar au fost puși în situația să-și plătească impozitul pe venit:

Rep…la notar spuneați..

B.H: La notar

Rep: Adică impozite mai mici…

B.H: Nu neapărat mai mici. E greu de apreciat. În unele situații mai mici, în unele mai mari, dar au fost puși în situația să-ți lătească acest impozit pe venit la notar datorită faptului că în toată această perioadă ori au fost asistați greșit de către ANAF, ori ANAFUL nu și-a îndeplinit o obligație foarte clară pe care o are în codul de procedură fiscală, aceea de a înștiința asupra sarcinilor fiscale pe care le au.

Rep: Ministerul de finanțe anunță într-un comunicat că s-a opus acestei initiative legislative.

B.H: Așa este, Guvernul s-a opus, a dat punct de vedere negative pe acest proiect de lege, dar majoritatea parlamentarilor a fost de accord tocmai pentru a stopa acest fenomen în care ANAF vine și-ți oferă informații greșite, te verifică și-ți dă decizii de impunere și rapoarte de inspecție și te încadrează fiscal într-un mod eronat, iar ulterior, peste mulți ani de zile vine și spune stai puțin că de fapt situația ta este alta. Este un caz tipic de amnistie fiscală.

Rep: Ați putea să ne spuneți câți dezvoltatori imobiliari, persoane fizice ar urma să beneficieze de proiectul d-voastră?

B.H: Puteți întreba ANAF întrucât nu am la mine nota de fundamentare (n.r. – a inițiativei legislative) Eu am venit cu o inițiativă în cadrul comisiei de buget-finanțe. Am depus inițiativa la Parlament. Ea a trecut prin comisia buget-finanțe a Senatului, unde a suferit niște modificări, apoi a intrat în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, a ajuns în plen, plenul a trimis-o înapoi întrucât din punct de vedere a tehnicii legislative nu avea o abordare coerentă, comisia de buget finanțe a modificat-o din nou, apoi iar s-a dus în plen și s-a votat. Nu mă așteptam ca acest proiect de lege chiar să treacă, dar s-ar părea că acest proiect a reușit să convingă majoritatea parlamentarilor și a trecut.

Rep: Unul dintre beneficiarii acestei amnistii fiscale, persoană  este și Robert Negoiță?

B.H: De unde să știu, Doamne Iartă-mă!

Rep: Este dezvoltator imobiliar, persoană fizică?

B.H: Nu știu… Dacă vreți să știți cine va beneficia și câte persoane vor beneficia și în ce sume vor beneficia ar fi bine să întrebați ANAF.

Rep: Deci d-voastră practic ați întins o mână de ajutor tuturor persoanelor dezvoltatori persoane fizice?

B.H: Eu am întins o mână de ajutor tuturor contribuabililor asupra cărora ANAF nu și-a îndeplinit în niciun fel rolul…

Rep: Dar vorbim de fapt doar despre dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice…

B.H: …E o problemă de principiu. E o problemă care ar trebui generalizată. Dacă mă întrebați pe mine, dacă un contribuabil este asistat greșit de către ANAF, este verificat greșit, nu este înștiințat asupra obligațiilor pe care le are, în această situație transferul consecințelor ar trebui să fie în sarcina ANAF, nu în sarcina contribuabilor. Este un principiu care se aplică peste tot în UE.

Rep: Dumneavoastră spuneați că ar trebui aplicat tuturor contribuabililor. De ce nu ați venit atunci cu un proiect, cu o inițiativă legislativă care să ofere această posibilitate tuturor contribuabililor, nu doar unei categorii?

B.H: Fiindcă doar această categorie are această problemă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img