spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeMacron, primul scandal după instalarea la Elysee

Macron, primul scandal după instalarea la Elysee

-

Principalele media franceze au publicat joi o scrisoare deschisă prin care protestează față de politica de comunicare a noului președinte Emmanuel Macron, reproșându-i acestuia că încearcă să impună presei ce să transmită în timpul vizitelor sale externe, după ce Palatul Elysee a anunțat că jurnaliștii care-l vor însoți pe președinte în aceste vizite vor fi selectați, sistem pe care niciun alt președinte francez nu l-a practicat și care în opinia semnatarilor scrisorii ”dăunează democrației”, relatează ediția online a postului BFMTV și publicația spaniolă ABC.

Scrisoarea intitulată ”Domnule președinte, Palatul Elysee nu poate alege ziariștii”, a fost semnată de cotidiane precum Le Monde, Libération, Le Parisien, Le Point sau Le Figaro, de posturile de televiziune BFM, RTL și TF1, de posturi de radio printre care se numără RFI, France Info și Europe 1, de Agenția France Presse, de publicații online, cum este Mediapart, dar și de organizația Reporteri fără Frontiere.

- Advertisement -

Protestul survine după ce Palatul Elysee a anunțat joi, înaintea vizitei lui Macron în Mali, că președinția franceză a decis să selecteze jurnaliștii care-l vor însoți pe Macron în vizitele sale externe. Conform anunțului, numai ziariștii specializați pe tematica vizitei vor fi autorizați să îl însoțească pe președinte.

Niciun președinte francez ”nu a apelat la un asemenea sistem”, subliniază semnatarii scrisorii. ‘Nu președintele Republicii sau serviciile sale pot lua decizii cu privire la funcționarea internă a redacțiilor, temele alese sau opiniile lor. Această alegere revine conducerii redacțiilor și jurnaliștilor membri’, îi atrag ei atenția lui Macron.

- Advertisement -

”În condițiile în care neîncrederea apasă tot mai mult asupra informației, selectarea aceluia sau aceleia care va transmite din deplasările dumneavoastră va spori confuzia între comunicare și jurnalism și dăunează democrației”, se explică în scrisoare.

Întrebat în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, a răspuns că respectiva decizie nu are obiectivul ”să controleze” și nici ”să impună” agenda mass-media. Dar ”prezența a 50 de jurnaliști, a zece camere video, dăunează puțin dialogului direct și comunicării președintelui cu francezii”, a argumentat el, asigurând că vor fi respectate condițiile de muncă ale presei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img