spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeMarele maestru al Ordinului de Malta a demisionat după un scandal cu...

Marele maestru al Ordinului de Malta a demisionat după un scandal cu Papa

-

Marele maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing, a acceptat să demisioneze, la solicitarea Papei Francisc, a indicat miercuri organizația, transmite AFP. Decizia survine la o lună după o dispută inedită între cei doi.

„Marele maestru a fost primit marți de Papa Francisc, care i-a cerut să demisioneze. Marele maestru a acceptat”, a precizat o purtătoare de cuvânt.

- Advertisement -

Ordinul de Malta — una din cele mai vechi instituții creștine și stat fără teritoriu — a refuzat categoric, în numele suveranității de care se bucură, să accepte o anchetă internă ordonată de papa Francisc. Marele maestru a mers până la a contesta selecția anchetatorilor, obligând Vaticanul să reacționeze.

Disputa a început după plecarea forțată, la 6 decembrie 2016, a numărului 3 al Ordinului, Albrecht von Boeselager, un german aflat în acest post din 2014. La 21 decembrie, papa Francisc a numit o comisie de anchetă formată din cinci membri pentru a clarifica lucrurile.

- Advertisement -

Surse apropiate afirmă că este vorba în mare parte de o luptă politică, declanșată în momentul în care fratele Albrecht von Boeselager a fost numit în consiliul de administrație al Băncii Vaticanului (IOR), în plin proces de „curățenie” după scandalurile din ultimii ani. Plecarea sa a fost anunțată în prezența cardinalului american Raymond Burke, reprezentant al papei în conducerea Ordinului, un ultraconservator plasat în acest post onorific pentru a fi îndepărtat din guvernul Vaticanului și care îl sfidează deschis pe suveranul pontif în problema divorțurilor.

Media catolice au explicat plecarea forțată a lui Boeselager și prin oprirea de către acesta a unei acțiuni de împărțire de prezervative de către angajați ai unui dispensar al Ordinului de Malta din Myanmar, destinate populațiilor cu risc cum sunt prostituatele. Folosirea prezervativelor continuă să reprezinte un subiect tabu în rândurile Bisericii catolice.

Ordinul de Malta, care-și are originea pe vremea cruciadelor, a fost fondat la Ierusalim în 1048 cu scopul de a oferi asistență medicală bolnavilor, a fost recunoscut de papă în 1113. În prezent este activ în 120 de țări și administrează spitale și policlinici, având 13.500 de membri și 100.000 de angajați sau voluntari.

Britanicul Matthew Festing, numit în principiu pe viață, mai trebuie să-și convoace Consiliul suveran pentru a-i aproba oficial demisia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img