spot_img
15 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeMarkó Attila acuză de la Budapesta

Markó Attila acuză de la Budapesta

-

În opinia lui Attila Markó, fost secretar de stat pentru minorităţile din România, sentinţa pronunţată miercuri împotriva sa nu a fost luată în instanţă, ci „undeva, într-un alt loc”. Potrivit deciziei Curţii de Apel de la Bucureşti, acesta ar urma să execute cinci ani de închisoare într-un dosar de corupţie, pentru despăgubiri stabilite excesiv de o comisie de restituire, din care a făcut parte, transmite agenția maghiară de știri MTI.

 Fostul politician a comentat joi, într-o postare publicată pe o reţea de socializare, sentinţa pronunţată în lipsa sa.

Acesta subliniat că nu a avut cunoştinţă despre “porcăriile” unora dintre membrii comisiei, despre faptul că grupul a aprobat hotărâri de restituire evaluate la valori excesive. “Am fost aşadar condamnat pentru o infracţiune despre care nici nu aveam cum să am cunoştinţă, şi în baza unei stări de fapt pe care Curtea Constituţională din România a declarat-o ca fiind neconstituţională”, a declarat fostul politician al UDMR.

- Advertisement -

Attila Markó a repetat că nu nu mai are încredere, de foarte mult timp, în justiţia din România. Politicianul care se află în Ungaria a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că nu a luat mită, iar pentru activitatea sa desfăşurată în cadrul comisiei de specialitate a primit o indemnizaţie de 1% din salariul său lunar. A explicat totodată că în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, o persoană poate fi acuzată de săvârşirea unui abuz în serviciu prin îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu, numai în cazul în care nu se achită de o obligaţie prevăzută de o prevedere legală. În schimb, el nu a avut datoria cunoaşterii regulamentului profesional ale evaluărilor imobiliare, astfel încât să fi avut posibilitatea contestării sumelor stabilite de evaluatorii autorizaţi.

Attila Markó a declarat pentru MTI că nu are nicio îndoială cu privire la faptul că există judecători care înainte de a lua o hotărâre, se consultă cu procurorii şi cu serviciile secrete. La acest lucru a făcut referire atunci când a spus că sentinţa împotriva sa nu a fost luată în instanţă.

- Advertisement -

În calitate de primă instanţă, miercuri Curtea de Apel de la Bucureşti a condamnat majoritatea inculpaţilor la închisoare cu executare în urma procesului privind despăgubirile excesive.

Potrivit DNA, cei 12 inculpaţi din acest caz – printre care opt dintre membrii comisiei de specialitate – a provocat statului un prejudiciu de aproape 85 de milioane de euro, prin acordarea unor despăgubiri excesive pentru imobilele naţionalizate în perioada comunistă.

În 2014, Attila Markó a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare din cauza faptului că în calitate de membru al acestei comisii de specialitate, a participat la restituirea către biserică a clădirii naţionalizate în care funcţionează Colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe.

În urma acuzaţiilor aduse politicianului UDMR şi în alte dosare – ca urmare a principiului responsabilităţii colective a comisiei de specialitate -, Attila Markó a anunţat că se va refugia în Ungaria, întrucât nu are încredere în sistemul judiciar din România. Sentinţa de acum a fost pronunţată în lipsă, după ce autorităţile române l-au dat în urmărire internaţională pe fostul politician maghiar.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img