spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăBasarabia#Moldova2016/ Sociologi: Se observă o mobilizare în diasporă dar e prea mică...

#Moldova2016/ Sociologi: Se observă o mobilizare în diasporă dar e prea mică pentru a schimba „scorul”

-

Până la ora 17:00, s-au prezentat la urne 47,2% dintre alegători, transmite deschide.md. Sociologul Doru Petruţi, director IMAS, spune că mobilizarea care se aștepta în turul II, începe să fie evidentă, însă doar în rândul cetățenilor din diasporă. Acolo au votat peste 100 de mii de oameni – o cifră mare, dar insuficientă pentru a schimba șansele Maiei Sandu de a ajunge Președinte. În țara tendințele rămân aceleași ca și în turul I. Sociologul Mihai Bologan, director iData, spune că după acest scrutin am putea fi martorii unui record din partea concetățenilor noștri de peste hotare care au mers la urnele de votare.

Doru Petruți: Se observă o prezență la vot cu 3-4% mai mare decât în turul I, dar în mare parte această creștere de datorează mobilizării la secțiile din străinătate. Având în vedere profilul cetățenilor care se află în străinătate – adică vârsta medie – înțelegem că acest lucru influențează cifrele generale ale prezenței la vot pe criterii de vârstă. Sunt mai activi atât cei până în 25 de ani, cât și cei până în 40, iar cifra medie a cetățenilor care își exprimă votul peste hotare va ajunge la peste 100 de mii. Pe intern situația nu se schimbă foarte mult. Mobilizarea din diasporă este fără îndoială un plus pentru candidatul Maia Sandu, dar având în vedere că s-a mobilizat și diaspora din Rusia, cifra respectivă este insuficientă pentru a schimba poziția Maiei Sandu față de Igor Dodon. Până la urmă votul decisiv este al celor 1,3-1,4 milioane care votează în țară, iar tendințele în rândul acestor alegători nu s-a schimbat.

- Advertisement -

Mihai Bologan: Participarea la vot este clar mai bună decât în primul tur, întrebarea este cu câte voturi mai mult vor fi înregistrate până la închiderea urnelor. La moment, există un avans de 139 mii voturi. Diaspora deja a oferit mai multe voturi decât în total în primul tur, astfel că vom asista la un record din partea concetățenilor noștri de peste hotare. Persoanele în vârstă participă în număr puțin mai mare decât în primul tur, dar nivelul de mobilizare al tinerilor este mai pronunțat. Spre exemplu: persoanele cu vârsta de peste 55 de ani au venit în număr cu 4.8% mai mare, în timp ce persoanele ce au sub 55 de ani – cu 16.1% mai mulți. Dacă separăm segmentul de tineri cu vârsta de 18-25 de ani, numărul lor este cu 22.7% mai mare decât în primul tur, la ora 16:30.

Spre comparaţie, vom aminti că la alegerile parlamentare din 2014, la ora 12:30, rata participării la vot era de 20,98% dintre alegători, ceea ce înseamnă cu mai bine de 6% mai puţin decât la scrutinul care se desfăşoară azi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img