spot_img
10.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeNOUĂ ÎNFRÂNGERE PENTRU DNA: Dosarul ANRP 4, DESFIINȚAT

NOUĂ ÎNFRÂNGERE PENTRU DNA: Dosarul ANRP 4, DESFIINȚAT

-

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis în urmă cu puțin timp să restituie definitiv dosarul ANRP 4, în care Cătălin Teodorescu, fost deputat de Argeș și vicepreședinte al ANRP a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, scrie Obiectiv Argeșean.

În acest dosar mai apare și Mihai Rotaru – cel prezentat ca beneficiar al despăgubirii în cuantum de 108.932.000 lei, aprobată de membrii ANRP-CCSD.  Vă reamintim că în urmă cu o lună, aceiași Instanță a decis returnarea dosarului pentru ca procurorii DNA să reface rechizitoriul, dar, chiar dacă au adus la termenul de astăzi toate probele refăcute, magistrații ICCJ au considerat că nu au depus nimic nou, astfel, au decis restituirea definitive a dosarului. Reamintim că în acest dosar expertiza DNA a stabilit că, la data efectuării retrocedării, 1 mp de teren în zona din spatele Centrului de Diagnostic ar fi avut valoarea de 27 de euro și nu de circa 400 de euro cât a fost stabilit la despăgubire. De aici și nemulțumirile celor acuzați în dosar care susțin că prin aceste diferențe de evaluare incredibile s-a ajuns la un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

- Advertisement -

Potrivit deciziei Instanței supreme, motivul restituirii îl constituie faptul că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit de către DNA, iar neregularitatea rechizitoriului nu a fost remediată la timp de procurori, astfel încât nu se poate stabili obiectul sau limitele judecății (art. 364 alin. (3) lit. a din Cpp).

„În baza art. 346 alin. (3) lit. a) Cpp, restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a corupției cauza privind pe inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor și Rotaru Mihai, trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a corupției. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.

- Advertisement -

În iulie 2016, Ioan Oltean a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar Crinuța Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru și Marko Atilla Gabor.

De asemenea, au fost deferiți justiției omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, și evaluatorul Sergiu Negurici.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 de metri pătrați situat în municipiul Pitești. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce o determinase să inițieze și un proces.

După doar câteva luni, pe 17 iunie 2010, membrii Comisiei ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, deși acesta nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, indică procurorii.

Anchetatorii susțineau că membrii comisiei au fost influențați de Ioan Oltean, care avea o relație apropiată cu președintele de la acea dată al ANRP, Crinuța Dumitrean. Acesta le-ar fi indus membrilor comisiei convingerea că ar putea să-și piardă funcțiile în care fuseseră numiți politic.

DNA mai arăta că terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori față de prețul real, acesta fiind și prejudiciul în dauna statului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img