spot_img
15.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeNoul ministru al Tineretului şi Sportului taie bugetele la handbal, rugby, scrimă...

Noul ministru al Tineretului şi Sportului taie bugetele la handbal, rugby, scrimă şi judo/ TENISUL ESTE NEELIGIBIL

-

Noul ministru al Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, aruncă în aer tot ce înseamnă federaţii sportive cu mari merite, dar şi cu potenţial de medalii la campionate europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice, transmite Realitatea TV.

Decizia alarmantă şi controversată a acesteia este de a diminua drastic bugetele unor foruri, care, prin sportivii legitimaţi, au adus performanţă României. Vorbim, în principal, despre tenis, handbal, rugby, scrimă şi judo.

- Advertisement -

Handbalul a primit cu 25 la sută mai puţini bani decât în 2017, judo-ul şi scrima cu 30 la sută mai puţin, în timp ce rugby-ul a primit cu 38 la sută mai puţin. Şi alte federaţii cu şanse de medalii internaţionale şi-au văzut diminuate bugetele, ceea ce le periclitează atât pregătirea, cât şi participarea la competiţii, deci îndeplinirea obiectivelor.

Culmea este atinsă prin faptul că Federaţia de Tenis a fost considerată ca fiind neeligibilă pentru finanţare, deşi tenisul a fost în 2017 sportul prin care România s-a recomandat internaţional la cel mai înalt nivel. Practic, Ioana Bran a ignorat complet faptul că ţara noastră are 6 jucătoare în top 100 WTA. Simona Halep este pe locul 2, Irina Begu se menţine pe locul 37 WTA, Sorana Cîrstea pe locul 38, Monica Buzărnescu pe locul 43, Ana Bogdan pe locul 86, iar Monica Niculescu pe locul 92.

- Advertisement -

De remarcat este că fostul ministru al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, venise, la finalul anului trecut, în întâmpinarea federaţiile cu rezultate sportive remarcabile. Acesta se baza în 2018 pe un buget de 517,3 milioane de lei, bani pe care i-ar fi repartizat unor diferite proiecte de dezvoltare a infrastructurii sportive, dar urma să aloce sume importante şi unor federaţii performante.

Dunca anunţase că va prioritiza 15 federaţii olimpice. „Când am făcut această prioritizare am luat în calcul Campionatele Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice din 2000 încoace. O să primească finanţare de la Minister doar federaţiile care aduc performanţă. Nu mai putem să dăm peste tot bani, în stânga şi în dreapta, doar ca să… Jocurile Olimpice reprezintă etalonul performanţei, de aici trebuie să plecăm. Acolo înseamnă România, cum ne situăm noi la nivel mondial în domeniul sportului, reprezintă imagine, mândrie, sunt lacrimi de bucurie”, spunea Dunca la finalul lui 2017.

Practic, noua decizie a Ioanei Bran anulează proiectul demarat de fostul ministru al Tineretului şi Sportului. Sursele Realitatea au relatat ca ministrul Bran a luat aceste decizii fără a se consulta cu federaţiile sportive sau cu COSR, dar respectând recomandările politice de la PSD, ce a dorit să-si avantajeze federaţiile şi sporturile conduse de catre fideli politici.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img