spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăExternePolonia SFIDEAZĂ UE: Președintele a promulgat legea NEDORITĂ de Bruxelles și SUA

Polonia SFIDEAZĂ UE: Președintele a promulgat legea NEDORITĂ de Bruxelles și SUA

-

Președintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat sâmbătă o nouă lege controversată privind Tribunalul Constituțional, sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană și Washington, potrivit AFP transmite Agerpres.

Miercuri, în numele protejării statului de drept în Polonia, Bruxellesul a dat un termen de trei luni Varșoviei pentru a revizui funcționarea Tribunalului Constituțional, țintă a conservatorilor după venirea lor la putere. Aceștia din urmă consideră Tribunalul Constituțional ca fiind un bastion al opoziției, care riscă să frâneze reformele lor.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI:Ungaria, ATAC DUR la șeful Comisiei Europene: PRINCIPIUL PROSTIEI

Ultimatumul Bruxellesului este o nouă etapă, a doua, adoptată în procedura inedită declanșată de UE împotriva Varșoviei privind statul de drept, care ar putea duce în cele din urmă la sancțiuni precum o suspendare a drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE.

- Advertisement -

Varșovia pune sub semnul întrebării legitimitatea Comisiei Europene în acest dosar, exprimându-și dubiile că Bruxellesul „respectă principiile cooperării loiale cu guvernele țărilor membre”.

Promulgând noua lege, Duda a ignorat diferitele apeluri de a o respinge, în special din partea mai multor organizații naționale de judecători sau a Comitetului Helsinki pentru drepturile omului, care a calificat reforma drept „un atentat la democrația constituțională”.

Comisia Europeană a transmis oficial miercuri Poloniei „recomandările sale privind statul de drept”, făcând o listă cu problemele specifice la care autoritățile de la Varșovia trebuie să răspundă.

Bruxellesul cere Varșoviei să publice și să pună în aplicare deciziile date de Tribunalul Constituțional, în special cea care consideră ca fiind contrare Constituției schimbările legate de numirea unor judecători pe care guvernul încearcă să îi impună Curții.

Însă legea promulgată de președintele polonez nu ține cont de aceste recomandări.

UE vrea de asemenea ca toate deciziile viitoare ale celei mai înalte instanțe judiciare din Polonia să fie făcute publice ‘automat’.

Bruxellesul a cerut totodată autorităților poloneze să se asigure că orice reformă a legii respectă decizia Tribunalului Constituțional și ține cont de opinia Comisiei de la Veneția, organism al Consiliului Europei care se ocupă de respectarea statului de drept.

Majoritatea guvernamentală a modificat în noiembrie 2015 regulile privind numirea membrilor Tribunalului Constituțional și, în decembrie 2015, cele privind funcționarea sa, stârnind temeri în legătură cu independența acestei instanțe. Bruxellesul se teme astfel de eficiența controlului de constituționalitate în legătură cu o serie de legi sensibile, printre care și cea privind media.

Conform guvernului condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), noua lege introduce soluții „în perfect acord cu normele internaționale”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img