spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizePsihologul Daniel David: Politicienii fac mai mult rău decât bine în cazul...

Psihologul Daniel David: Politicienii fac mai mult rău decât bine în cazul “Balena Albastră”

-

Autoritățile au procedat greșit în cazul “Balena Albastră”. O spune la RFI psihologul Daniel David de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că marți, 4 aprilie, se va întâlni alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, cu elevii din mai multe şcoli bucureştene, pentru a le spune cât de periculos este jocul “Balena Albastră”, psihologul Daniel David le recomandă politicienilor să se abțină și să lase locul profesioniștilor.

Jocul online a căpătat notorietate din cauza mediatizării excesive. În plus, nu există nicio dovadă că acest joc ar fi contribuit la sinuciderea unor tineri în România, spune la RFI directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

- Advertisement -

„Sunt foarte multe comunități online focalizate pe suicid și pe moarte. “Balena Albastră” este doar una dintre comunități. Nu avem nicio dovadă care să arate că acest joc ar fi contribuit la sinuciderea unor tineri în România.Un fenomen marginal, nesemnificativ în prima fază, prin faptul că l-am rostogolit în media și i-am dat atâta importanță, a devenit extrem de vizibil și abia acum dobândește putere findcă tinerii au auzit de el și încep să fie curioși și doresc să exploreze acest joc. Asta a fost practic o foarte mare greșeală în modul în care din ceva foarte mic ai făcut un uriaș. Mă bucur că doamna ministru și doamna primar sunt preocupate de acest fenomen însă nu asta este strategia. Nu ele trebuie să se întâlnească cu tinerii. Autoritățile ar trebui să pună la dispoziție resurse și bani astfel încât specialiștii din școli – consilierii școlari, consilierii psihologici – să aibă acțiuni în școli pe această temă. Sigur, pentru politicieni poate să fie o acțiune de imagine, dar eu le-aș recomanda să se abțină că fac mai mult rău decât bine. Prin ministerul Educației, prin ministerul de Interne ar trebui să fie acțiuni specifice în toate județele țării, dar nu într-o manieră catastrofică” a declarat pentru RFI psihologul Daniel David.

Semnale de alarmă

Părinții să fie atenți la manifestări de tip depresiv, aceasta este recomandarea specialistului.

- Advertisement -

– Să vadă dacă copilul are o atitudine și o stare emoțională care denotă tristețe în cea mai mare parte a zilei, cel puțin două săptămâni.

– Să urmărească dacă copilul se izolează din punct de vedere comportamental: nu mai iese cu prietenii, nu mai face lucrurile care înainte îi făceau plăcere.

– Să fie atent dacă copilul are gânduri negative față de propria persoană, față de viitor sau față de trecut.

În aceste situații, copilul trebuie să fie văzut de un specialist în sănătate mintală și supravegheat mai bine acasă.

„Tinerii au auzit de jocul “Balena Albastră”. Și așa cum un bolnav merge spre un spital, un tânăr depresiv se poate îndrepta acum spre aceste comunități și atunci trebuie monitorizată și activitatea lui pe internet”, atrage atenția psihologul Daniel David

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img