spot_img
13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăhighlightRadio France Internationale: O acuzație ridicolă: copiii românilor, povară pentru sistemul social...

Radio France Internationale: O acuzație ridicolă: copiii românilor, povară pentru sistemul social britanic

-

RELATARE RADIO FRANCE INTERNATIONALE DE OVIDIU NAHOI

Alocațiile pentru copii par a fi un adevărat măr al discordiei între politicienii europeni, când vine vorba despre atitudinea față de migrantii intracomunitari. Plătim prea mult pentru copiii strainilor care vin sa lucreze la noi – s-a auzit mai întâi în Austria, se aude acum din Marea Britanie.

- Advertisement -

Agenția Mediafax relatează că, potrivit publicației Sunday Express, guvernul de la Londra plăteşte anual alocaţii pentru copiii imigranţilor din restul statelor UE în valoare de 27 de milioane de lire sterline (36,7 milioane de euro).

Iar comentariul este de-a dreptul sarcastic: ”Imigranţii din ţări precum Polonia, România, Slovacia şi Lituania solicită alocaţiile pentru copiii rămaşi în ţările de origine”,

- Advertisement -

Si, atentie, este vorba despre persoane din statele membre ale Uniunii Europene, nu despre imigranți din afara Uniunii. Teoretic, orice discriminare este interzisă de Traratele Europene. Însă acest lucru este cunoscut de o mică parte a opiniilor publice din statele membre, astfel că este destul loc pentru populismul politicienillor și al presei. Să ne amintim că în această vară, ministrul de externe austriac Sebastian Kurz, a pledat pentru alocații differențiate in functie de salariul mediu din țara de unde provin angajații. El a dat exemplul unui român care muncește în Austria și are doi copii. El primește pentru acestia lunar in jur de 300 de euro, ”aproape cat salariul mediu din România”, a spus ministrul.

Sigur,  el a fost combătut imediat de colegul saă de cabinet, ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer, care a spus că „acești oameni muncesc aici și-și platesc contribuțiile”.

De data aceasta, în Marea Britanie, problema este pusă în presă și nu de către un oficial, dar să nu uităm că ne aflăm în centrul dezbaterilor privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană. O apartenență subminată, iată, de insolubila chestiune a alocațiilor pentru copii.

 

Dar cât plătește Marea Britanie pentru copiii românilor care licrează acolo?

Ei bine, o spune chiar Sunday Express: în ultimii cinci ani, este vorba de 1,3 milioane de lire, adică 1,76 milioane de euro. Evident, suma este ridicolă dacă ne raportăm la nivelul taxelor și contribuțiilor sociale plătite de acești angajați statului britanic. În definitiv, ei plătesc aceste contribuții la fel ca orice angajat de pe insulă.

La un calcul simplu, dacă ne referim la circa 150.000 de români care locuiau în Marea Britanie, conform raportărilor din 2014, la un salariu mediu de 2000 de euro și o rată a contribuției sociale de 26%, ei întorc statului britanic aproape un milliard de euro anual. Deci, numai contribuțiile lor intr-un singur an inseamnă de vreo 7 ori mai mult decat toate alocațiile pentru copii platite de statul britanic românilor, în ultimii cinci ani.

 

Ce ar putea face România?

Au existat și până acum reacții, fie din interiorul guvernului de la București, fie din partea ambasadei României la Londra. Dar acestea au fost reacții punctuale, venite după o declarație a unui politician sau după un demers de presă, cum a fost celebrul serial tv ”Vin românii”.

România ar putea să facă însă mai mult. De exemplu, nu există la ora actuală, un studiu care să arate contribuția românilor la creșterea economică și la stabilitatea fondurilor sociale în țările în care aceștia au plecat să muncească. Un asemenea studiu ar arăta cu claritate că românii nu sunt o povară pentru statele primitoare ci, dimpotrivă, un element pozitiv. Dar, din păcate, un asemenea studiu, care ar putea servi ca document de referință în dezbaterile care vor urma, lipsește și aceasta este în defavoarea României.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img