spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDezvaluiriRomânia lăsată la coada Europei: Tratatul de Quirinal

România lăsată la coada Europei: Tratatul de Quirinal

-

Franţa şi Italia şi-au evidenţiat la un summit desfăşurat joi apropierea punctelor de vedere în dosarele majore de actualitate, precum viitorul Uniunii Europene şi migraţia, şi pregătesc un nou tratat bilateral, au anunţat joi la Roma premierul italian Paolo Gentiloni şi preşedintele francez Emmanuel Macron, cel din urmă ţinând să dea asigurări că această înţelegere, care va juca şi rolul de ‘matrice pentru refondarea’ europeană, nu va fi concurentă, ci complementară celei încheiate de Franţa cu Germania, informează agenţiile AFP, EFE şi Agerpres.

Documentul va fi intitulat ‘Tratatul de Quirinal’ (numele sediului preşedinţiei italiene), iar pentru elaborarea sa au fost constituite mai multe grupuri de lucru ce vor prezenta rezultatele activităţii lor la următorul summit franco-italian, în cursul acestui an.

- Advertisement -

Tratatul vizează direct România.

Un tren nu poate fi condiţionat de vagonul cel mai lent, a spus Macron referindu-se fără a le numi la ţările sărace din Europa de Est, printre care şi România.

- Advertisement -

Macron a spus că procesul integrării europene cu două viteze ‘deja există‘ şi a insistat asupra necesităţii de a căuta o modalitate de a-l ‘accelera’. ‘Un tren nu poate fi condiţionat de vagonul cel mai lent’, astfel că Italia şi Franţa ‘cu siguranţă’ că vor avansa împreună cu Germania ‘în anumite propuneri’, a indicat liderul de la Elysee.

Întrebat dacă o Europă cu mai multe viteze nu va alimenta mişcările populiste, Macron a răspuns punând apariţia acestor mişcări pe seama abandonării ambiţiei în proiectul european şi a susţinut că o UE ‘mai suverană, unită şi democrată’ este antidotul împotriva celor care „încearcă să fractureze Europa şi să o replieze în naţionalisme”.

‘Cooperăm dintotdeauna într-un mod excelent, dar suntem convinşi că (tratatul) poate face mai puternice şi mai sistematice relaţiile noastre’, a spus Gentiloni după întrevederea cu Macron.

Acesta din urmă a menţionat că noul tratat ‘va oferi un cadru cooperării deja existente şi structurării noilor forme de colaborare şi ambiţiilor’ în relaţiile dintre Franţa şi Italia, dar va fi şi o ‘matrice pentru refondarea’ UE. Macron a ţinut să dea asigurări în acest context că apropierea faţă de Roma nu va merge în detrimentul relaţiilor franco-germane, consacrate prin ‘Tratatul de la Elysee’, semnat în anul 1963.

La rândul său, Gentiloni a apreciat că ‘Italia, Germania şi Franţa trebuie să fie promotoarele unei Europe mai ambiţioase’ şi este ‘absolut fundamental’ ca relaţiile dintre ele să fie mai bine structurate. El a confirmat că susţine iniţiativele lui Macron privind ‘refondarea’ UE, în special consolidarea zonei euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img