spot_img
9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeRomânia susține Israelul împotriva Franței

România susține Israelul împotriva Franței

-

România este de acord cu Israelul în ceea ce privește „importanța esențială a negocierilor directe” între israelieni și palestinieni pentru a ajunge la un acord, a declarat ministrul de externe român Lazăr Comănescu pentru The Jerusalem Post, săptămâna trecută după discuții cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Potrivit ziarului israelian, Comănescu, care a efectuat o vizită oficială în Israel în perioada 16-18 noiembrie, s-a referit la planul francez de a organiza o conferință internațională de pace la Paris până la sfârșitul anului, inițiativă față de care Israelul se opune ferm, susținând că este un efort de a impune o soluție Israelului. Netanyahu a spus clar că Israelul nu are nicio intenție de a participa la o astfel de conferință, amintește The Jerusalem Post.

- Advertisement -

Comănescu, care a declarat că Israelul „apreciază” sprijinul acordat de România în forurile internaționale, a spus că țara sa „a afirmat întotdeauna că este important să se acorde o atenție corespunzătoare” poziției Israelului, potrivit căreia „fundamentul unei eventuale soluții a conflictului israeliano-palestinian stă în negocieri directe” între cele două părți.

„Este ceva promovat întotdeauna de România și pe care prietenii noștri israelieni o consideră a fi calea cea dreaptă”, a declarat el într-un interviu pentru The Jerusalem Post.

- Advertisement -

El a adăugat totuși că este binevenită orice plusvaloare pe care le-ar putea aduce inițiativele multilaterale pentru a sprijini procesul diplomatic.

Comănescu a numit Israelul un „partener-cheie” al României în regiune.

Întrebat dacă el crede că Israelul se bucură de un tratament echitabil în UE, la care România a aderat în 2007, Comănescu a declarat: „Am fost și vom continua să fim printre cei mai activi promotori ai unei bune cooperări între Israel și UE. Partenerii noștri israelieni apreciază foarte mult ceea ce face România ca membră a UE pentru dezvoltarea acestei cooperări”.

România, alături de alte foste țări ale blocului sovietic, precum Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Bulgaria și Estonia, sunt țări la care Israelul apelează adesea în interiorul UE pentru a-și susține cauza când problemele Orientului Mijlociu se află pe ordinea de zi, notează cotidianul citat.

Comănescu a amintit că România a fost singura țară din blocul sovietic care nu a rupt legăturile diplomatice cu Israelul, cu care are relații neîntrerupte din 1948. De asemenea, el a spus că circa 500.000 de israelieni sunt fie prima sau a doua generație de descendenți de origine română, ceea ce a contribuit la dezvoltarea unor relații bilaterale puternice.

Întrebat dacă împărtășește unele dintre preocupările exprimate în Europa odată cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii, Comănescu a declarat că este „absolut convins” că există o conștientizare de ambele părți ale Atlanticului asupra necesității unei alianțe transatlantice puternice. „Trebuie să acceptăm că există nuanțe între ceea ce spune cineva în timpul unei campanii electorale și ceea ce se face după aceea”, a notat Comănescu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img