spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieComertRușii și centrala de la Cernavodă: Celebra Daniela Lulache pleacă la Moscova

Rușii și centrala de la Cernavodă: Celebra Daniela Lulache pleacă la Moscova

-

Rușii fac presiuni de mai mulți ani că ar dori să ne livreze pulbere de Uraniu pentru funcționarea centralei de la Cernavodă. Lucrurile s-au precipitat în ultimii doi ani, după ce Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Națională a Uraniului și a achiziționat pulbere de uraniu de la o firmă canadiană, scrie revista Capital.

Doar anul trecut, conform raportului anual al Nuclearelectrica (SNN), firmă la care statul este acționar majoritar și care este listată la bursă, SNN a încheiat trei contracte cu compania canadiană Cameco Inc. fiecare pentru o cantitate de 120.000 de kg de Uraniu sub formă de pulbere sinterizabilă. Contractele au fost atribuite canadienilor pentru prețul oferit, care conform SNN, a fost mai mic decât cel cu care s-a prezentat Compania Națională a Uraniului, companie românească.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI: PROSTIE SAU CE? România a îmbogățit GAZPROM și va duce gazele din Marea Neagră în Austria fără să știe cum le impozitează

Aprobarea de către SNN doar a ofertelor celor două companii a atras nemulțumirea rușilor, care au făcut numeroase plângeri Ministerului Afacerilor Externe. Conform unor surse guvernamentele, compania rusească Rosatom s-a arătat discrimantă de SNN pentru că nu a dat curs niciunei solicitări făcute companiei românești. Mai mult, sursele ne-au precizat că există și câteva plângeri care au ajuns la Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Ambasadei Rusiei la București, referitoare la tratamentul discriminator al SNN.

- Advertisement -

Reprezentanții companiei rusești au trimis în acest an invitații către autoritățile române de a participa la Atomexpo, cea mai mare expoziție din domeniul nuclear desfășurată în Rusia. Ediția din acest an va avea loc în luna iunie, Rosatom invitându-i deja pe Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, și pe Rodin Traicu, președintele CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare).Potrivit surselor Capital, ministrul Energiei, Toma Petcu, a aprobat deja participarea doameni Lulache la ediția din acest an a AtomExpo, încurajând astfel o posibilă relație comercială între Rasotom și SNN. Până la difuzarea acestei știri, nici ministrul Energiei, nici managerul SNN nu au putut fi contactați, mai scrie Capital.

Decizia SNN de a nu mai achiziționa pulbere de uraniu de la compania românească CNU a fost larg dezbătută în ultimul an în massmedia. Chiar ministrul Toma Petcu, declara, recent, într-un interviu acordat DCNews, că “rezilierea contractului SNN-ului cu cei de la CNU produce un scurtcircuit în circuitul de producere a energiei nucleară”.

În cadrul unui interviu acordat Agerpres, la jumătatea lunii martie, întrebat fiind care va fi politica de colaborare cu Rusia în sectorul energetic, Toma Petcu a precizat că România este una dintre țările europene cu cea mai redusă dependență de importul de gaze din Federația Rusă. “Anul trecut am asigurat consumul în proporție de 90% din producția internă. Cifrele la importul de gaze cresc timp de câteva luni, în sezonul de iarnă, pe fondul consumurilor mai mari. Anul acesta colaborarea cu Federația Rusă a fost una foarte bună: am primit cantitățile solicitate la prețurile convenite.Pe de altă parte, este foarte adevărat că în situația unui singur furnizor de gaze, indiferent din ce țară provine, nu poți avea siguranță totală în aprovizionarea cu energie. De aceea, există o mare aplecare și preocupare naturală a mai multor state europene, inclusiv a României, în a reduce dependența de un singur furnizor, mai ales că ne apropiem de momentul 2019, când expiră contractul dintre Gazprom și Naftogaz prin care gazele rusești ajung în Europa”.

Toma Petcu a mai precizat că Federația Rusă va fi un partener important pentru Europa: “Dincolo de progresele europene obținute și proiectele energetice planificate pentru a reduce dependența de un singur furnizor, fără îndoială Federația Rusă va rămâne un partener energetic important al Europei, după cum și Europa va rămâne pentru Rusia o piață importantă pentru exporturile de gaze”.

Rosatom este cea mai mare companie de producere a energiei electrice din Rusia, doar anul trecut producând peste 18% din producția totală de energie electrică a Federației Ruse. Compania administrează toate centralele nuclerare de pe teritoriul Federației Ruse și are în construcție, în diverse forme contractuale, peste 34 de centrale nucleare în 12 țări.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img