spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeScad sau nu salariile din privat de la 1 ianuarie?

Scad sau nu salariile din privat de la 1 ianuarie?

-

Ministrul Muncii anunță că Guvernul nu va introduce în Codul Fiscal obligativitatea companiilor private de a nu scădea salariile nete ale angajaților de la 1 ianuarie, dată de la care plata contribuțiilor sociale va trece de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, cuantumul indemnizațiilor din privat va depinde de decizia fiecărei companii în parte. Olguța Vasilescu spune că a primit promisiuni clare din partea patronatelor că salariile din privat vor rămâne la același nivel. ”Nu există, însă, nicio garanție că toate companiile vor decide să nu scadă salariile angajaților de la 1 ianuarie”, atrage atenția la RFI Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al Asociaţiei Liderilor în Servicii pentru Afaceri din România.

Vor scădea sau nu salariile de la 1 ianuarie 2018, odată cu trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat? Este o întrebare pusă din ce în ce mai des, la care Guvernul nu a oferit până acum un răspuns clar.

- Advertisement -

Dacă în ceea ce privește salariile bugetarilor, acestea depind direct de Executiv și pot fi reglate prin negocieri cu sindicatele, lucrurile se complică atunci când vine vorba de remunerațiile angajaților din mediul privat.

Calculele arată că, dacă plata contribuțiilor sociale va trece în sarcina angajatului, salariile nete ale celor care lucrează în privat vor depinde de decizia fiecărei companii în parte. Astfel, firmele pot hotărî să scadă salariile angajaților de la 1 ianuarie sau să le mențină la aceeași valoare acoperind diferența prin creșterea salariului brut. Important de menționat aici: ministrul Muncii Olguța Vasilescu a declarat, miercuri, că Guvernul nu va introduce în Codul Fiscal obligativitatea companiilor de a nu scădea salariile nete de la 1 ianuarie. În schimb, ministrul se bazează pe promisiunea patronatelor că salariile din privat vor rămâne la același nivel.

- Advertisement -

În acest context, ”nu există nicio garanție că toate companiile vor decide să nu scadă salariile angajaților de la 1 ianuarie”, declară la RFI Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al Asociaţiei Liderilor în Servicii pentru Afaceri din România. Mai mult, spune Cătălin Iorgulescu, e de așteptat ca unele firme să profite de oportunitate pentru a reduce din pierderile generate, spre exemplu, de creșterea salariului minim ce va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2018.

Interviul integral acordat RFI de Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al Asociaţiei Liderilor în Servicii pentru Afaceri din România:

Cătălin Iorgulescu: Este clar că intenția Guvernului nu a fost de a diminua salariile. Prin urmare, sectorul bugetar nu reprezintă un risc în acest sens, acesta fiind în controlul cert al Guvernului. Este mult mai greu de prevăzut ce se va întâmpla cu sectorul privat. Aici controlul Guvernului este mult diluat.

Reporter: Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, ne dă asigurări că nu se va întâmpla această micșorare a salariilor nete pentru că, spune ministrul, reprezentanții patronatelor dau asigurări că actualul nivel al salariilor va fi menținut. Vi se pare o promisiune credibilă?

C.I: Probabil că cei care au făcut această promisiune sunt animați de bune intenții și o vor urma, însă trebuie analizată reprezentativitatea acestor patronate la nivelul economiei naționale, la fel de bine cum trebuie analizate și mecanismele de convingere ale membrilor reprezentați de ele în aplicarea acestor promisiuni. Să nu uităm că, în condițiile în care creșterea salariului minim va intra în vigoare în același timp cu trecerea obligațiilor de plată ale contribuabililor, anterior amintite, în sarcina angajatului, angajatorii afectați puternic de această creștere artificială de salarii vor vedea oportunitatea de a-i diminua impactul.

Rep: De a-i diminua impactul scăzând salariile nete?

C.I: Exact…

Rep: În opinia dumneavoastră, ca reprezentat al mediului de afaceri, există această garanție că în mediul privat salariile nete, salariile în mână, vor rămâne la același nivel?

C.I: Din punctul meu de vedere, garanția nu poate fi dată. Nu poate garanta nimeni. Să nu uităm totuși că micșorarea salariilor nete ale angajaților ar fi o măsură contrapoductivă pe termen lung pentru orice companie. Trăim în secolul al XXI-lea și cunoaștem cu toții importanța așa numitului efort discreționar în productivitatea angajatului.

Rep: Detaliați, vă rog.

C.I: O mare parte din productivitate, conform noilor studii, provine din acel efort discreționar pe care eu nu sunt obligat să îl fac prin contractul de muncă, prin job description, prin stabilirea de obiective. De aceea se numește discreționar. Acest efort scade direct proporțional și foarte abrupt cu motivația angajatului. Având în vedere aceste lucruri, o companie care se uită în viitor și se uită pe termen lung, nu are un motiv serios să scadă salariile nete ale angajaților.

Rep: Aveți dreptate. Dar ce ne facem cu companiile care poate sunt la limită cu cheltuielile și pur și simplu nu își permit să acopere acea creștere a salariului brut generată de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat?

C.I: Este greu de spus. Este un echilibru extrem de fin și este foarte greu de prezis ce se va întâmpla.

Rep: În opinia dumneavoatră, vor exista firme, companii care vor fi nevoite sau vor decide din rațiuni proprii să micșoreze salariile nete?

C.I: Acest lucru este posibil. Sunt companii care evoluează la limita profitabilității sau chiar sub. S-ar putea să decidă măsuri radicale.

Rep: Cu privire la celelalte măsuri fiscale anunțate, cum le vedeți? Ne referim la creșterea salariului minim de la 1450 RON la 1900 de RON de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe profit de 1% pentru firme, în loc de 16% pentru firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro tot de la 1 ianuarie, precum și acea așa numită taxă de solidaritate pentru firme de 2.25%. Cum vedeți toate aceste măsuri?

C.I: În accepțiunea BSL-ului, cu siguranță vor afecta percepția investitorilor străini asupra mediului de afaceri românesc. Deja vedem o reacție a investitorilor străini la măsurile din ultima vreme ale Guvernului și la impredictibilitatea creată în ultima vreme. Investițiile străine au scăzut cu 17% în primele opt luni ale anului comparativ cu 2016. Este o scădere semnificativă. Am încredere că odată ce noile măsuri ale Guvernului vor fi implementate, acesta se va concentra pe transmiterea unui mesaj foarte clar de stabilitate fiscală pe termen lung în România. O altă problemă din ce în ce mai acută este competitivitatea României pe plan extern, avantajul provenind din arbitrajul captat de companii pe piața forței de muncă. Este încă o componentă semnificativă a acestei competitivități. Cu alte cuvinte, costul forței de muncă în România, comparativ cu alte țări, obișnuia să fie un avantaj competitiv. Acum este semnificativ redus. Trebuie să ne uităm puțin în istoria ultimilor zece ani. Doar între 2013 și 2017 costul mediu al unui angajator cu angajatul, pe salariul minim a crescut cu 74%. Nu cred că este un ritm sustenabil pe termen lung.

Rep: Tot Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că patronatele apreciază prevederile noului cod fiscal, măsurile despre care vorbeam, considerând că „aduc foarte multe facilități mediului de afaceri”. Sunteți reprezentant al mediului de afaceri, domnule Cătălin Iorgulescu. Apreciați aceste măsuri?

C.I: Rămâne de văzut. Nutresc speranța că are dreptate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img