Scandal cu procurorul DNA al lui Sorin Frunzăverde: Cum ar fi fabricat un dosar prin șantaj

Lucian Dolcu, unul dintre procurorii „grei” ai DNA Timişoara, care a instrumentat dosare de răsunet, printre care ale preşedinţilor CJ Caraş – Severin (Sorin Frunzăverde) şi CJ Arad (Nicolae Ioţcu), este vizat de o anchetă a Inspecţiei Judiciare după ce Jenifer Dancea, o avocată din Baroul Timiş, a reclamat faptul că procurorul DNA l-ar fi constrâns pe un client al său să „fabrice” un denunţ, ţinta fiind avocata şi trei judecători ai Curţii de Apel Timioara, scrie Adevărul.

Istoria cazului începe în momentul în care Samuel Lupău, judecat pentru trafic internaţional de droguri, într-un dosar în care a fost acuzat că a încercat să introducă în Marea Britanie 150 de kg de cocaină, a fost condamnat în primă instanţă la 11 ani şi 4 luni de închisoare. Pentru apelul din dosarul său, Lupău a angajat-o pe avocata Jennifer Dancea, care a preluat cauza pentru un onorariu de 13.000 de euro, plătiţi prin virament bancar de familia traficantului. În cadrul apelului, avocata a solicitat închiderea cazului invocând grave vicii de procedură. Avocata susţine că în 7 februarie 2017, când procesul clientului său, încarcerat pe perioada procesului în Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara, era încă pe rolul Curţii de Apel, în fază de apel, clientul său a sunat-o din penitenciar cerându-i să se prezinte de urgenţă la el pentru că „este vorba de ceva extrem de important”. „Fiind extrem de speriat, (n.r. clientul) mi-a povestit că în 07.02.2017, în jurul prânzului a fost scos sub escortă într-o încăpere izolată din cadrul penitenciarului unde îl aşteptau două persoane de sex masculin ce s-au prezentat ca fiind un procuror şi un poliţist din cadrul DNA, solicitându-i într-o manieră agresivă să dea declaraţii împotriva subsemnatei, apărătoare, cât şi a membrilor completului de judecată (n.r. judecătorii Codrina Iosana Martin şi Gheorghe Bugarsky), încercând să sugereze că aş fi intervenit în calitate de avocat pe lângă aceşti magistraţi pentru pronunţarea unei soluţii favorabile dânsului”, a arătat avocata Jenifer Dancea într-o sesizare transmisă Direcţiei Generale Anticorupţie a doua zi după discuţia cu clientul său.
Într-o declaraţie de mână a deţinutului care a reclamat presiunile procurorului, intrată în posesia „Adevărul” prin intermediul avocatei, bărbatul arată că a fost dus în cabinetul Psihologic, acolo unde procurorul DNA şi poliţistul, fără să se legitimeze, ar fi încercat să îl constrângă să scrie denunţul împotriva avocatei şi a trei judecători. Lupău a arătat că procurorul şi poliţistul s-ar fi raportat la onorariul „extrem de mare” pe care avocata l-a încasat, planând în acest fel asupra ei suspiciuni de corupţie. Traficantul de droguri a mai arătat că ar fi fost ameninţat inclusiv cu lovituri şi „pălmi”. „Mi-a spus (n.r. procurorul) ca să dau declaraţie împotriva avocatei Jenifer Dancea şi a completului de judecată pentru ca să mi se înjumătăţească pedeapsa, a pus presiune pe mine şi cel care se dădea procuror mi-a zis că mă ia la pălmi şi mă bate dacă nu scriu ce vor ei. M-a ameninţat că îl aduce pe fratele meu la puşcărie dacă nu scriu despre avocată şi judecătorii care urmează să se pronunţe. A mai spus că de ce i-am dat aşa mulţi bani avocatei, adică 13.000 de euro. A zis că o parte din banii ce i-am dat sunt pentru judecători. Eu le-am spus că nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nu mi-a promis nimic avocata Jenifer Dancea (…) Au mai spus că la termenul anterior de aia am primit amânare până pe 23.02.2017 deoarece completul de judecători nu era decis ce decizie să dea”, se arată în mărturia deţinutului Samuel Lupău. Bărbatul a mai arătat că procurorul DNA s-ar fi folosit de relaţia de concubinaj pe care avocata a avut-o în trecut cu judecătorul Curţii de Apel Timişoara, Flavius Ionescu. „A mai spus că avocata Jenifer a avut o relaţie cu un judecător de la Curte şi are influenţă asupra judecătorilor. Au spus că la dosarul meu ştiu că nu sunt probe şi că lipseşte autorizarea procurorilor pentru urmărirea penală. A spus procurorul că avocata mi-a promis că primesc achitare şi ridicarea sechestrelor de pe maşină şi apartament, afirmaţii false susţinute de procurorul DNA. Avocata Jenifer nu mi-a promis aşa ceva”, a mai arătat deţinutul.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2018 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?