spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăArmataScandalul banilor plătiți de CIA unor înalți oficiali români/ Daniel Dragomir: Nu...

Scandalul banilor plătiți de CIA unor înalți oficiali români/ Daniel Dragomir: Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare

-

Are așa numitul Stat Paralel un rol în scandalul presupuselor închisori secrete CIA din România? Este întrebarea pe care i-a pus-o FLUX 24 duminică într o conferință de presă colonelului Daniel Dragomir, fost ofițer SRI.

Prea multi oameni au incalcat legile pentru a ma baga la puscarie. Noi voi face aceeasi greseala. Nu voi incalca legea ca sa va raspund la aceasta intrebare, a fost răspunsul lui Dragomir.

- Advertisement -

După primul răspuns al lui Dragomir, FLUX 24 a insistat amintind că un raport al Senatului american a confirmat acest lucru indicând că sume de bani ar fi fost plătite unor oficiali ai statului român. 

- Advertisement -

Altă întrebare?, a fost al doilea răspuns al colonelului Dragomir.

Practic, Dragomir a confirmat indirect.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a lansat, duminică, platforma civică România 3.0, cu ajutorul căreia îşi propune crearea unor strategii prin care România să-şi poată redobândi demnitatea naţională.

Daniel Dragomir a fost șef al Sectoarelor Informativ-Operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din SRI. El a fost decorat de CIA. 

Conform Washington Post, in 2003, după ce ambasadorul american în România a aflat că CIA folosește o închisoare secretă în țara lui gazdă, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat. Șeful unității CIA din România i-a transmis diplomatului că acest lucru nu este posibil și că „nimeni din departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat” despre închisoare.  In aceea perioada ambasador in Romania era Michael Guest. Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocandu-l pe pe Guest pentru a inchide scandalul.

In privinta mitei data oficialilor romani, pretentia partii romane a fost o suma din sapte cifre, scria Washington Post. Dar din Washington DC au primit cu un milion de dolari in plus, mai spunea raportul american.

Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”.. Aceasta mentiune, ”Detention Site Black”, apare in privinta Romaniei.

spagacia

”În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

spagacia2

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro.

Frica lui Kovesi pleacă și de la rolul jucat de aceasta în Raportul privind închisorile CIA. Ce rol a jucat Koveși în raport cu CIA-ul pe tema închisorilor mult negate? Ce servicii se întorc acum?, afirma acum peste un an Gelu Vișan într-o postare pe facebook.

Parchetul General a deschis o anchetă despre închisorile CIA în 2012, dar nu s-a mai auzit nimic de ea.

Laura Codruța Kovesi a fost Procurorul General al României care a acoperit scandalul.

”APADOR-CH informează opinia publică asupra faptului că anexele clasificate ale raportului Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmaţiilor cu privire la existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României sunt de negăsit. (…) Aceste anexe conţin informaţiile care au stat la baza concluziilor categorice ale comisiei de anchetă potrivit cărora în România nu au existat baze americane secrete, facilităţi de detenţie, persoane deţinute fără acte sau zboruri civile americane sau ale altor state care ar fi putut transporta, lăsa ori ridica persoane care ar fi asimilate deţinuţilor, pe teritoriul român”, se arăta, în septembrie 2011, într-un comunicat al APADOR-CH intitulat ”Unde sunt anexele clasificate ale raportului Comisiei de anchetă? APADOR-CH solicită o nouă anchetă parlamentară şi o anchetă penală cu privire la existenţa centrelor de detenţie CIA”, se spunea într-un comunicat din 2012.

Primele informații cu privire la închisorile secrete ale CIA, pornesc în anul 2005, de la un articol din Washington Post care se baza pe mărturiile unor agenţi americani. Respectiv, una dintre cele mai experimentate jurnaliste pe probleme de securitate din SUA, Dana Priest de la Washington Post, lansa o „bombă de presă”: CIA, după „momentul” 11 septembrie 2001, avusese in Europa de Est locaţii de anchetare a teroriştilor capturaţi, iar „acest lucru ar presupune şi acte de tortură.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img