spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieComertScandalul mitei grecești de la Novartis

Scandalul mitei grecești de la Novartis

-

Parlamentul grec urmează să aprobe miercuri seară crearea unei comisii de anchetă în legătură cu presupusa mită plătită de grupul farmaceutic elveţian Novartis unui număr de zece responsabili politici eleni, informează AFP şi Reuters conform Agerpres.

Scandalul a izbucnit la începutul lunii februarie odată cu implicarea a doi foşti prim-miniştri, printre care conservatorul Antonis Samaras, şi opt foşti miniştri aflaţi în funcţie între 2006 şi începutul anului 2015. Majoritatea personalităţilor implicate şi-au declarat nevinovăţia, considerând acuzaţiile o „fabricaţie” şi o „vânătoare de vrăjitoare” a guvernului de stânga pentru a le discredita înaintea alegerilor din 2019, ceea ce guvernul la rândul său neagă.

- Advertisement -

Numele lor au fost citate într-o anchetă începută în 2006 de Parchetul anticorupţie grec după dezvăluiri ale poliţiei federale americane (FBI) privind practici de concurenţă neloială ale grupului Novartis în Grecia.

Gigantul farmaceutic este suspectat de a fi mituit responsabili politici şi medici pentru a dobândi o poziţie dominantă pe piaţa din Grecia şi a vinde medicamente la preţuri ridicate chiar dacă erau disponibile alternative mai ieftine. Estimările judiciare arată pierderi de aproximativ 3 miliarde de euro aduse sistemului public de sănătate grec.

- Advertisement -

Actualul prim-ministru de stânga Alexis Tsipras a promis „să facă toată lumina” în acest caz, considerându-l simptomatic cu „metodele mafiote” ale precedentelor guverne de dreapta şi socialist.

Deputaţii greci urmează să se pronunţe asupra formării unei comisii de anchetă preliminară, singurul organism în virtutea legislaţiei din Grecia în măsură să ridice imunitatea şi să autorizeze urmărirea penală a membrilor sau foştilor membri ai guvernului pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiunii.

Novartis a declarat că dacă o anchetă constată că managerii săi au acţionat „imoral”, va lua „acţiuni rapide şi decisive”.

Cazul a tulburat opinia publică din Grecia, care iese lent dintr-o criză a datoriilor la originea căreia mulţi acuză o elită politică coruptă şi un stat ce a cheltuit iresponsabil. Atena a redus cheltuielile pentru sănătate pentru a-şi susţine finanţele.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img