spot_img
8.2 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăhighlightSCANDALUL VACCINURILOR: 41% dintre francezi cred că nu sunt sigure/ STUDIU ÎN...

SCANDALUL VACCINURILOR: 41% dintre francezi cred că nu sunt sigure/ STUDIU ÎN 67 DE ȚĂRI

-

Un recent studiu realizat în 67 de ţări din lume arată că francezii sunt cei care au cea mai puţină încredere în vaccinuri. Oficialii de la Paris au decis să lanseze o campanie naţională în favoarea vaccinării, urmând ca în viitorul apropiat să modifice şi politica vaccinală.Mişcarea anti-vaccinare a luat amploare în ultimul deceniu mai ales prin internet. Plecând de la această constatare, echipe de cercetători britanici şi francezi au realizat anul trecut un vast studiu în 67 de ţări din lume. Circa 65.000 de persoane au fost interogate. E vorba de cea mai mare anchetă legată de încrederea în vaccinuri, vaccinuri în sensul larg, niciunul în particular fiind citat, transmite Radio France Internationale.
Rezultatul a fost că francezii sunt cei mai sceptici. 41% dintre ei consideră că „vaccinurile nu sunt sigure”. În Bangladesh, elevul „fruntaş” al studiului, doar 0,2 procente din populaţie are un aviz negativ despre vaccinuri. Ca să explice scepticismul francezilor, autorii studiului citează o serie de recente polemici: vaccinul contra hepatitei B ar mări riscul de scleroză în plăci, vaccinul contra papillomavirusului ar avea efecte secundare neplăcute iar în 2009 guvernul a comandat cantităţi uriaşe de vaccinuri contra gripei H1N1.
Nu doar francezii sunt sceptici faţă de vaccinuri. Astfel, ruşii sunt cei mai neîncrezători în importanţa acordată vaccinării copiilor. Bosniacii pun cel mai mult la îndoială eficacitatea vaccinurilor. La capătul opus al studiului, se constată că ţările africane, sud-americane şi asiatice sunt cele mai încrezătoare în vaccinuri. In Mongolia unde jumătate din populaţie este budistă, mai bine de 50% dintre respondenţi au declarat că vaccinarea nu este compatibilă cu religia lor, o cifră de trei ori mai mare decât media mondială. Graţie unei analize mai aprofundate, cercetătorii afirmă însă că mediul – şi deci politica aplicată – în care trăieşte individul are mai multă influenţă decât credinţa asupra avizului pe care-l va emite despre vaccinuri.
Lipsa de încredere în cei trei mari actori ai politicii de vaccinare: statul, comunitatea medicală şi firmele farmaceutice
Într-un recent editorial consacrat mefienţei francezilor faţă de vaccinuri, influentul cotidian Le Monde scria: „Lumea uită cu timpul progresele realizate graţie vaccinărilor. Vaccinul a permis însă eradicarea variolei în 1980, o boală teribilă eliminată printr-o campanie mondială de vaccinare. Lumea e pe cale să atingă acelaşi obiectiv cu poliomelita. Vaccinarea obligatorie în Franţa contra difteriei, a poliomelitei şi a tetanosului a îndepărtat aceste boli. Cert, în Franţa numărul de cazuri de tetanos e limitat – circa 12 pe an – dar o treime dintre ele sunt mortale. Potrivit OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – 164.000 de oameni mor anual de tetanos în lume. Difteria mai ucide şi ea, inclusiv în Spania unde un copil a murit aşa anul trecut după ce boala dispăruse de acolo acum trei decenii. Bolile infecţioane nu cunosc frontierele şi în general nu ezită să reapară acolo unde presiunea vaccinală dispare şi agentul patogen – virus sau bacterie – circulă” reaminteşte deci Le Monde. În încheierea editorialului său, ziarul francez e de părere că în Franţa, „încrederea în vaccinări se erodează din cauza lipsei de încredere în cei trei mari actori ai politicii de vaccinare: statul, comunitatea medicală şi firmele farmaceutice. Fiecare decizie proastă, fiecare campanie de comunicare greşită şi fiecare scandal sanitar sapă şi mai mult încrederea în vaccinuri”.
În Franţa, doar vaccinurile contra tetanosului, a poliomelitei şi a difteriei sunt deci obligatorii. O serie de alte injecţii sunt însă recomandate: contra tusei măgăreşti, hepatitei B, pojarului, oreionului, rujeolei şi tuberculozei. Mefienţa tot mai mare a francezilor faţă de vaccinuri a împins dealtfel autorităţile sanitare să lanseze la începutul anului o vastă consultare pe această temă. După o serie de consultări publice la care au luat parte publicul, profesioniştii sectorului, asociaţiile şi instituţiile, la sfârşitul anului sunt aşteptate primele propuneri concrete ale comitetului de orientare pentru a remedia imaginea vaccinurilor. Vaccinuri care, potrivit cifrelor OMS, salvează anual peste 3 milioane de vieţi în lume.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img