spot_img
8.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăhighlightȘi Italia vrea o Europă cu 2 viteze/ România în zona gri

Și Italia vrea o Europă cu 2 viteze/ România în zona gri

-

Italia dorește o modificare a tratatelor UE în așa fel încât să se creeze o comunitate ‘cu două viteze’, a declarat luni un responsabil al guvernului de la Roma, informează AFP, conform Agerpres.

Proiectul a fost susținut și de Jean Claude Juncker.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI:Cristian Diaconescu:Noi TREBUIE să fim extrem de atenți ca să NU se realizeze o desprindere care să lase România în afară

‘Ar exista un cerc mai larg din care să facă parte toate țările’ din UE și care ‘să se bazeze pe piața unică’ și libertățile sale, printre care libera circulație recunoscută prin acordul Schengen, a declarat Sandro Gozi, secretar de stat al guvernului italian pentru afaceri europene, într-un interviu publicat în La Repubblica.

- Advertisement -

‘Un al doilea cerc, mai restrâns, nucleul UE, ar fi compus dintr-o zonă euro renovată și aprofundată’, cu necesitatea de a avea ‘un ministru de finanțe al UE’, care să fie supus votului Parlamentului European, precum și o ‘adevărată uniune economică, având propria sa politică socială’, a precizat oficialul italian.

CITIȚI ȘI:DEUTSCHE WELLE: Din perspectivă românească evoluțiile recente de pe scena politică europeană ar părea să fie perdante

Italia, care insistă de ani de zile asupra unei mai mari integrări europene, ar dori ca discuțiile asupra acestor modificări să poată începe în mod concret în 2017, în timpul celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma din martie 1957 cu privire la Comunitatea economică europeană (CEE), predecesorul UE.

‘Dacă Europa rămâne prizoniera statu-quo-ului, cu o zonă euro în dificultate și un Schengen în stare proastă, ea riscă dezintegrarea și triumful populiștilor’, a avertizat Gozi, dând asigurări că Belgia, Malta, Olanda, Luxemburgul, Portugalia sunt și ele la linia de start.

‘Franța împărtășește analiza noastră, însă acum este timpul să împărtășească și acțiunea. În schimb, cu Germania va trebui să ajungem la un acord asupra calendarului, pentru că Berlinul tinde să amâne (deciziile), în timp ce noi dorim ca la începutul lui 2017 să fim deja pregătiți’ pentru demararea negocierilor, a conchis Gozi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img