spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriUn avocat ACUZĂ: Instituţiile de forţă ale statului (Poliţie şi Ministerul Public)...

Un avocat ACUZĂ: Instituţiile de forţă ale statului (Poliţie şi Ministerul Public) îşi permit să intre cu bocancii in viaţa privată a cetăţenilor

-

Bogdan Păun, avocat în Baroul Prahova, condamnă numărul mare de interceptări din dosare şi spune că România tinde să devină ”o societate de somnambuli într-o lume supravegheată”, în condiţiile în care mandatele de ascultare sunt date pentru fapte neînsemnate.

Bogdan Păun consideră că mandatele de interceptare s-au folosit în mod excesiv. “În opinia mea, se foloseşte în mod excesiv instituţia mandatelor de supraveghere tehnică pentru instrumentarea dosarelor penale. Tindem să devenim efectiv o societate de ”somnambuli într-o lume supravegheată”. Instituţiile de forţă ale statului (Poliţie şi Ministerul Public), cu largul concurs al judecătorilor, îşi permit să intre cu bocancii in viaţa privată a cetăţenilor, în baza unui simplu „denunţ” sau sesizare din oficiu, chiar dacă nu există indicii temeinice privind săvârşirea unei infracţiuni ori pregătirea unei asemenea fapte de natura penală” a declarat Bogdan Păun, pentru MEDIAFAX.

- Advertisement -

Avocatul susţine că s-a ajuns la un număr atât de mare de cereri de interceptare din cauza “comodităţii” anchetatorilor iar interceptările au devenit „regina probelor”. Păun consideră că instanţele sunt sufocate de cereri de interceptare în dosarele care au la bază infracţiuni banale.

“Asta se explică, după părerea mea, chiar prin comoditatea organelor de urmărire penală, pentru că este preferabil să primeşti înregistrările de la SRI şi apoi să transcrii ceea ce ar putea susţine scenariul acuzării…Din nefericire, acest „modus operandi” a fost preluat şi de Parchetele de pe lângă Judecătorii şi secţiile de poliţie care instrumentează infracţiunile de drept comun, astfel încât instanţele au fost efectiv sufocate de afluxul de cereri de emitere a unor mandate de supraveghere tehnică pentru infracţiuni banale, aşa numitele „găinarii”….Nu trebuie să ne mire faptul că interceptările telefonice, care pot fi foarte uşor trunchiate, reprezintă „regina probelor” în procesul penal”, arată avocatul din Baroul Prahova

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img