spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeUnul din pilonii culturii naţionale din Basarabia, fostul ministru Ion Ungureanu, a...

Unul din pilonii culturii naţionale din Basarabia, fostul ministru Ion Ungureanu, a decedat

-

Maestrul Ion Ungureanu, actorul, regizorul și fostul ministru al Culturii, înaintaş al Mişcării de eliberare naţională şi „unul din pilonii culturii naţionale, pe care-i mai aveam” s-a stins din viață. Anunţul a fost făcut de Președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Sergiu Prodan, scrie deschide.md.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci din plasa Căușeni (județul Tighina, România), astăzi în raionul Căușeni (Republica Moldova).

- Advertisement -

După absolvirea Şcolii medii din Căuşeni face studii la Institutul Pedagogic Ion Creangă din Chişinău, Facultatea de filologie (1952-1955). În perioada 1955-1960 studiază la Şcoala teatrală Boris Şciukin (Moscova). A urmat cursuri superioare de regie de pe lîngă Institutul de artă cinematografică A.V. Lunacearski din Moscova (1963-1964).

„Am învăţat în aceaşi şcoală unde a învăţat şi Alexei Mateevici, aşa că vin dintr-un spaţiu sacru. Cele mai scumpe sunt realizările care le-am făcut la Teatrul „Luceafărul” şi pe urmă la Moscova, cu piesele lui Ion Druţă. Când am fost nevoit să plec din Moldova, am luat-o cu mine în suflet”, a menționat maestrul într-un reportaj realizat de Mesager.

Fiind student, începe cariera de actor de cinema în prima peliculă de la „Moldova-Film” – „Când omul nu-i la locul lui”. Au urmat circa 30 de roluri la „Mosfilm” şi „Moldova-Film”, actor şi regizor la Teatrul Republican pentru Tineret „Luceafărul” (1960-1972), regizor-şef la „Luceafărul” (1964-1971). Iniţiator şi conducător al filialei Şcolii teatrale „B. Şciukin” pe lângă Teatrul „Luceafărul” (1965-1970).

- Advertisement -

Fiind acuzat de naționalism, pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor şi actor de teatru şi film. În perioada 1977-1989 este regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă. În anii 1980-1989, paralel cu activitatea în teatru şi cinematografie, predă arta actoricească la Şcoala Superioară de teatru B. Şciukin.

În anul 1989 revine în R.S.S. Moldovenească. Ion Ungureanu a fost înaintașul mișcării de eliberare națională și deputat în primul Parlament, iar ulterior a deținut funcția de ministru al Culturii și Cultelor (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București (1995-2005).

În calitate de ministru, el a luat o serie de decizii cum ar fi cea că timp de doi ani, pentru învățarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a desființat în anul 1992 Teatrul Național „Alexandr Puşkin” din Chișinău, înființând în locul lui Teatrul Național „Mihai Eminescu”. A repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare.

„Când am fost numit în funcţia de ministru, prima idee a fost să readuc monumentul lui Ştefan cel Mare la locul lui, iar ulterior am adus copia Lupoaicei de la Roma”, a spus Ion Ungureanu într-un interviu pentru emisiunea Mesager.

Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din  „Când omul nu-i la locul lui”(1958), Sfîntul Petru din Se caută un paznic (1967) și cel din filmul Favoritul (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.

Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Federației Ruse (1981), Artist al poporului din R.S.S. Moldovenească (1989), decernându-i-se și Premiul „Intervidenie” pentru filmul televizat „Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiului de Stat al Republicii Moldova (1990). De asemenea, Academia de Științe a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, în martie 2009, pentru contribuţii substanţiale aduse la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor şi regizor, pentru promovarea culturii naţionale peste hotarele republicii. A fost distins cu Ordinul Republicii în anul 2012.

Maestrul Ion Ungureanu s-a stins din viață la vârsta de 81 ani la spitalul Coltea din București. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img