French President Emmanuel Macron waits for the arrival of senator Claude Malhuret, president of the group ‘Les Independants – Republique et territoires’ (LIRT) ahead of their meeting at the Elysee palace on Febuary 8, 2019 in Paris. (Photo by LUDOVIC MARIN / POOL / AFP)

Statul francez depune plângere pentru furtul a şapte opere de artă din palatul prezidenţial din Paris, relatează Le Parisien. Este o boală veche ce tot loveşte saloanele prezidenţiale, ministerele, ambasadele ori prefecturile: 50.000 de obiecte de artă au dispărut de ceva ani încoace, transmite RFI.

Plângerea a fost depusă în iunie de Centrul Naţional de arte plastice şi vizează şapte obiecte dispărute  din palatul Elysée ori anexele sale. Vorbim de unele dintre cele mai bine păzite spaţii din Franţa. Pentru prima dată, în 1995 era tras un semnal de alarmă privind gestionarea acestui patrimoniu, într-un raport al Curţii de Conturi. De atunci însă, statul a creat organisme care se ocupă, oficial, cu inventarierea operelor de artă existente în aceste spaţii ce aparţin statului – administraţia prezidenţială, guvern, parlament, ministere, ambasade, prefecturi etc Potrivit Ministerului Culturii, dintre cele aproximativ 470 000 de lucrări ce aparţin statului, 50 000 – tablouri, covoare, statuete ori piese de mobilier – lipsesc de ceva ani. Printre ele, o statuetă din bronz semnată de Paul Landowski – ea nu a mai fost văzută în Ministerul de Interne din 1959.Rar, dar se întâmplă, astfel de obiecte se regăsesc la vânzare pe internet. Sunt reperate de poliţiştii de la Oficiul de luptă contra traficului de bunuri culturale – organism ce are în lucru, la ora actuală, 2.300 de plângeri. O infimă parte din ele au fost recuperate. Le Parisien vorbeşte despre un tablou furat din Ministerul de Justiţie ori veselă şi chiar dulapuri sustrase din alt minister, ce au fost găsite la vânzare pe internet.Anul trecut, un subprefect din Normandie a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru furtul unei picturi estimate la 130 000 de euro, mai spune sursa citată.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?