spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInterviuPovestea uitată a româncei care a devenit Regina Iugoslaviei

Povestea uitată a româncei care a devenit Regina Iugoslaviei

-

Cel mai tânăr descendent al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria a României s-a născut duminica trecută la Belgrad. Este vorba de tânărul principe Ștefan al Serbiei, care a venit pe lume în Familia Regală a Serbiei. El este stră-strănepotul Reginei Maria a Iugoslaviei, născută Principesa Maria a României. Regina de origine română este una dintre cele mai îndrăgite personaje din istoria recentă a Serbiei. Iată povestea Principesei Maria a României, care a rămas în istorie cu numele ei de alint, Mignon sau Mărioara, transmite RFI în rubrica Pagina deIstorie.

Principesa Maria a României a venit pe lume în 6 ianuarie 1900, în orașul german Gotha. Acesta era capitala unui ducat al cărui suveran fusese bunicul său matern, tatăl Reginei Maria a României. Regina Maria se afla la Gotha unde își vizita mama, Marea Ducesă Maria a Rusiei. Principesa Maria a primit numele de alint Mignon, folosit de membrii Familiei Regale. Ea a moștenit frumusețea și farmecul mamei sale. În adolescență, Principesa Maria a devenit o figură foarte îndrăgită în România, unde presa și publicul o alintau cu numele de Principesa Mărioara. În timpul Primului Război Mondial, Principesa Mărioara a dat dovadă de un mare curaj. Ea și-a însoțit aproape în permanență mama, pe Regina Maria a României, în vizitele pe care aceasta le făcea în spitalele pline de răniți și de bolnavi de tifos. După încheierea războiului, Principesa Mărioara a devenit, în 1922, soția Regelui Alexandru al Iugoslaviei. Împreună, au avut trei fii, iar domnia Regelui Alexandru a fost una fericită, până în 1934, când a fost asasinat la Marsilia.

- Advertisement -

Maria a primit titlul de Regină-Mamă, iar fiul său cel mare, Petru, a fost proclamat Rege, însă, pentru că era minor, Principele Paul al Iugoslaviei a devenit regent.

Regina-mamă Maria a Iugoslaviei a încercat să ducă un trai cât mai simplu și să ofere o educație aleasă fiilor ei, în Palatul Alb din Belgrad, o reședință mai mică și mai primitoare decât solemnul Palat Regal care găzduia ceremoniile oficiale.

- Advertisement -

După ce Iugoslavia a fost invadată, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, de forțele Axei conduse de Germania nazistă, Familia Regală a Iugoslaviei a plecat în exil, în Marea Britanie. În timpul războiului, Regina Maria a Iugoslaviei a organizat o acțiune masivă de ajutorare, prin intermediul Crucii Roșii, a ofițerilor și soldaților iugoslavi ținuți în lagăre de prizonieri de război. Pachetele erau expediate din partea unei oarecare Maria K. Georgevici, pentru a înșela vigilența naziștilor. Însă toți destinarii pachetelor cu ajutoare știau că le primesc de la Maria Karageorgevici, adică de la regina lor aflată în exil.

După război, în noiembrie 1945, comuniștii conduși de Tito au proclamat republica, iar românca ce a urcat pe tronul Iugoslaviei nu a mai reușit să se întoarcă niciodată în țara ei adoptivă.

Mignon a murit în Marea Britanie, în 1961. După căderea comunismului, Iugoslavia s-a destrămat, iar nepotul său, Principele Moștenitor Alexandru a reușit să se întoarcă în Serbia, unde a devenit una dintre cele mai populare figuri publice. Osemintele Mărioarei au fost reînhumate, în 2013, în necropola regală de la Oplenac, acolo unde își doarme somnul de veci și soțul său.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img