spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeComisia Europeană a respins bugetul Italiei, Roma nu cedează

Comisia Europeană a respins bugetul Italiei, Roma nu cedează

-

Comisia Europeană a respins miercuri bugetul Italiei pe 2019 deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE dar autorităţile de la Roma au anunţat că nu intenţionează să-şi schimbe planurile, transmit DPA, Reuters și Agerpres.

Proiectul prevede majorarea deficitului la 2,4% din PIB anul viitor, de la 1,8% din PIB previzionat pentru acest an.

- Advertisement -

„După ce a evaluat proiectul de plan bugetar revizuit prezentat la 13 noiembrie de autorităţile de la Roma, Comisia Europeană confirmă existenţa unui caz deosebit de grav de neconformitate cu recomandarea adresată Italiei de către Consiliu la 13 iulie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Prin urmare, Comisia Europeană a lansat procedura pentru deficit excesiv, pe baza faptului că imensa datorie publică a Italiei nu va fi redusă, aşa cum cer reglementările UE. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro. Demararea respectivei proceduri ar trebui în acest caz să fie aprobată de statele membre.

- Advertisement -

În prezent, datoria Italiei depăşeşte 130% din PIB şi este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei.

La Roma, coaliţia aflată la guvernare sfidează în continuare Comisia Europeană. „Suntem convinşi de cifrele din bugetul nostru. Vom vorbi despre asta în următoarele luni”, a afirmat ministrul italian de interne Matteo Salvini (extrema-dreaptă). Acesta a avertizat că eventualele sancţiuni împotriva Italiei ar fi „lipsite de respect”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img