spot_img
9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieComertAcord pe muncitorii detașați: ROMÂNIA NU A VOTAT ÎMPOTRIVĂ CA POLONIA, UNGARIA,...

Acord pe muncitorii detașați: ROMÂNIA NU A VOTAT ÎMPOTRIVĂ CA POLONIA, UNGARIA, LITUANIA ȘI LETONIA

-

Compromisul găsit de miniștrii UE ai muncii la Luxembourg după 8 ore de negocieri fixează la 12 luni, plus alte șase posibile, durata până la care un muncitor poate fi considerat detașat. Urmează un vot al Parlamentului European privind propriul text și o concertare între instituții. Patru țări au votat împotrivă. România nu se află printre ele, transmite RFI.

Compromisul  reduce la un an sau maximum un an și jumătate, cu motivație, durata maximă până la care un muncitor estic poate lucra în vest plătind taxele în tara sa de origine. După această perioadă, dacă rămâne pe piața vestică, el își va plăti taxele în țara în care lucrează.

- Advertisement -

Noul acord s-ar aplica începând cu 2021 și nu cuprinde domeniul transporturilor, care rămâne neatins.

A fost dorința Franței (împinsă de sindicate), combinată cu o mai veche o concertare belgo-germană, care a dus la revizuirea acestei directive considerate depășită de aceste țări. Ele acuză estul de scăderea prețurilor pe piața muncii vestice (dumping social) din cauza detașaților  care sunt plătiți puțin și au taxe comparativ mai mici.

- Advertisement -

Ei nu reprezintă totuși decât 0,4% din forța de munca angajată cu normă întreagă în vest.

Acum, muncitorii detașați au salariul minim din țara în care au un contract de muncă (de obicei nu mai lung de patru luni) dar au asigurarea socială în țara lor de origine. Noua directivă prevede ca ei să primească un salariu egal, prin urmare să devină inabordabili.

Problema, din cauza căreia Polonia, Ungaria, Lituania și Letonia au votat împotrivă, este că așa numita forță de muncă ieftină va continua să fie prezentă, dar nedeclarată. Astfel esticii pierd și bruma de acoperire socială pe care o au acum. Taxele patronilor vestici sunt într-adevăr suficient de mari ca să-i facă pe aceștia să nu angajeze forță de muncă locală, ci să facă apel la esticii detașați.

România, Slovacia, Ceh

ia și Bulgaria au votat pentru, dar nici dacă s-ar fi opus, textul nu ar fi fost blocat întrucât marea majoritate a țărilor UE s-au exprimat în favoarea sa.

Protecționismul de piață are șanse să se instaleze astfel în vest; Belgia a semnat în paralel două acorduri bilaterale (cu Slovacia și Portugalia) privind îndepărtarea dumpingului social.

Acest compromis european nu este cel final. Parlamentul European va vota în curând propriul său text care prevede ca durata minimă de detașare să fie de 24 de luni. O concertare intre instituții va fi mai apoi necesară.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img