spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăExterneAcordul UE pe migrație: Numai Iohannis crede în viabilitatea lui

Acordul UE pe migrație: Numai Iohannis crede în viabilitatea lui

-

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că implementarea acordului privind migraţia, convenit de liderii statelor UE după nouă ore de negocieri, va fi partea cea mai dificilă, relatează Reuters.

„În ceea ce priveşte acordul nostru privind migraţia, este mult prea devreme să vorbim despre un succes”, a declarat Donald Tusk în cadrul unei conferinţe de presă după două zile de discuţii la Bruxelles.

- Advertisement -

„Am reuşit să ajungem la un acord la Consiliul European. Însă asta este de fapt cea mai uşoară parte, în comparaţie cu ceea ce ne aşteaptă pe teren, când vom începe punerea în aplicare a acordului”, a mai spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, că acordul comun cu privire la migraţie la care au ajuns liderii statelor UE este unul „rezonabil de bun”, spunând că i se pare important că s-a decis, probabil pentru prima dată în această formă, că soluţii pot fi găsite şi în afara Uniunii Europene, prin crearea unor noi centre de primire a migranţilor. Întrebat dacă România se va implica mai mult în privinţa acestor centre pentru migranţi, şeful statului a afirmat că suntem suficient de bine implicaţi în a gestiona fluxul de migranţi, dat fiind faptul că România este doar ţară de tranzit, nu de destinaţie. El a mai explicat că nu au existat niciun fel de probleme cu gestionarea fluxului migratoriu şi crede că „ne vom prezenta în continuarea aşa”.

- Advertisement -

Principala vulnerabilitate a acordului european privind migraţia este însăşi implementarea lui. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, după ce liderii Uniunii Europene au ajuns la un consens pe această temă vineri dimineaţă, la Bruxelles.

Cristian Diaconescu spune că acest acord privind migraţia presupune costuri foarte ridicate: „Implementarea este o problemă. Aceste noi măsuri vor presupune cheltuieli foarte serioase, acorduri bilaterale cu state precum Algeria, Tunisia, Libia sau Nigeria, în a găzdui acele tabere avansate privindu-i pe migranţi, acolo unde să se facă trierea de o manieră coerentă. Sigur, trebuie să se păstreze un raport destul de echilibrat între sistemul ca atare şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale unor cetăţeni”.

Fostul ministru de Externe atrage atenţia că „sunt chestiuni foarte complicate de implementare şi foarte costisitoare. Evident, cooperarea înăuntrul UE este elementul esenţial din această perspectivă. De aceea, Italia şi-a dat foarte greu acordul privind această înţelegere, care deocamdată poate avea o valoare, dacă intenţia este urmată într-adevăr de implementare”.

Spania şi Grecia şi-au dat acordul pentru a prelua migranţii sosiţi pe teritoriul german, dar ale căror cereri de azil au fost înregistrate anterior în bazele de date europene la intrarea într-una din aceste două ţări, a anunţat vineri guvernul de la Berlin, care a promis în schimb Madridului şi Atenei un ajutor suplimentar pentru gestionarea problemelor provocate de valul migrator, un acord de acest fel fiind însă refuzat de Italia, informează agenţiile AFP, EFE şi Reuters.

‘Grecia şi Spania sunt dispuse să preia solicitanţii de azil care vor fi interpelaţi de autorităţile germane la frontiera germano-austriacă, dacă dispun de un documente EURODAC emis de una dintre cele două ţări’, a precizat guvernul cancelarului Angela Merkel, care a promis că va încheia acorduri bilaterale de acest fel pentru a-şi convinge aliaţii conservatori bavarezi să nu aplice în mod unilateral măsura respingerii migranţilor la graniţă, cum ameninţase anterior ministrul german de interne Horst Seehofer.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img