spot_img
14.3 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieComertAdrian Năstase cu Emil Boc și Victor Ponta în China/ Năstase: Boc...

Adrian Năstase cu Emil Boc și Victor Ponta în China/ Năstase: Boc a avut o frumoasă intervenție

-

Trei foști premieri români participă în China la Summitul Primarilor China-ECE  de la Ningbo, un oraș din nord-estul provinciei chineze Zhejiang. Conform Radio China International, fostul premier Adrian Năstase a fost invitat special, iar de asemenea a fost prezent și Emil Boc, actualul primar din Cluj. Victor Ponta e prezent si el tot la Ningbo ca invitat special.

- Advertisement -

Emil Boc a avut o frumoasa interventie in deschiderea Forumului iar in cursul zilei am avut mai multe conversatii amicale si consider ca procedeaza foarte inteligent cautand oriunde gaseste idei utile pentru modernizarea Clujului, susține Năstase pe blogul său.

- Advertisement -

În discursul rostit la ceremonia de deschidere, primarul Emil Boc a subliniat faptul că România poate fi o piesă importantă în acest joc global, reprezentat de strategia Chinei ” O centură, un drum”, prin ceea ce înseamnă tehnologie, Internet of things și economia digitală. „Cred că și România, care este în acest Drum al Mătăsii, poate găsi soluții de investiții în infrastructură și am subliniat importanța pe care o poate avea o altă componentă a infrastructurii. Pentru că acest Drum al Mătăsii poate avea două componente. Una care ține de partea fizică, de-a lega părțile de uscat, părțile de mare, de-a avea autostrăzi ș.a.m.d, infrastructura tradițională. Dar eu aș accentua importanța infrastructurii celei de-a treia revoluții industriale, care se leagă de Internet of things, de comunicarea bazată pe tehnologie, de importanța tehnologiei în lumea de astăzi. Și aici, pe acestă rută, văd o șansă uriașă de a avea o economie digitală, pornind de la infrastructura de specialitate, unde România stă foarte bine, de exemplu pe ceea ce este WF, Internet de bandă largă, dimensiunea tehnologiei și, în cadrul acestui proiect mare propus de către China, acest Drum al Mătăsii refăcut după mii de ani, componenta revoluției digitale și componenta aceasta ce ține de economia green, economia digitală, bazată pe Internet of things poate fi viitorul unei investiții extraordinare și care să se adapteze la viitor”, a declarat Emil Boc într-un interviu pentru Radio China Internațional.

Într-un dialog pentru Radio China Internațional, fostul premier Adrian Năstase a spus că inițiativa „O centură, un drum” este o modalitate inteligentă a Chinei în a dezvolta relații cu țări care-și pun semne de întrebare în legătură cu evoluția proceselor de globalizare. „Este o variantă pe care China a găsit-o pentru a da substanță, pentru a pune un fundament foarte solid pe ideea a ceea ce înseamnă Drumul Mătăsii. Este o modalitate de a scurta drumurile, de a face transportul mai simplu pe mare, pe uscat, pentru a reduce vulnerabilitățile legate de distanțele geografice. În plus, este o modalitate foarte inteligentă de a atrage în cooperare state mai puțin dezvoltate, ajutându-le să-și construiască infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, infrastructura marina. Este o modalitate, după părerea mea, extrem de inteligentă, pe care ei au găsit-o în a dezvolta relații cu țări care care-și pun semne de întrebare în legătură cu evoluția proceselor de globalizare.”

Summitul Primarilor China-ECE de la Ningbo a continuat cu deschiderea Expoziției pentru Comerț și Investiții China-Europa Centrală și de Est, unde invitat special al României este fostul premier, Victor Ponta.

„Eu cred că pentru România, pentru Europa Centrală și de Est, acest format 16+1 este o uriașă oportunitate. Nu doar să dezvoltăm relațiile economice, comerciale, ci pur și simplu să ne facem acest parteneriat cu China, care este un câștig pentru China, dar e un mare câștig și pentru fiecare dintre țările din regiune, și vorbesc aici, în special, de noi, de România. (…) Vreau să-i felicit pe cei care, așa, cu eforturi proprii, fără prea mult sprijin din afară participă, vin. Sunt câteva firme care mai mult din resursele proprii se implică, încs, sincer, cred că putea să existe mult mai mult sprijin și oportunitatea-i uriașă. Nu poate să producă România în 100 de ani cât poate să consume China într-un an. Să nu folosim acest lucru e o mare greșeală și e păcat.”, a declarat Ponta la Radio China.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img