Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer Tribunalului București să confirme o ordonanță de redeschidere a unui dosar penal în care apare numele generalului de brigadă, în rezervă, a Serviciului de Telecomunicații Speciale, Dorelu Gavrilă Țărmurean, scrie Era News.

Cererea DNA a fost înregistrată la Tribunal pe 9 septembrie și a primit termen de soluționare pe 21 septembrie. Țărmurean este trecut în rezervă tocmai din 2001, activând de aproape 15 ani ca om de afaceri.

Surse judiciare au explicat pentru EraNews că cererea DNA ar avea legătură cu un dosar în care se anchetează, în România, afacerile din țara noastră ale grupului norvegian Kongsberg.

În 2014 presa internațională relata că grupul de firme amintit făcea obiectul unei anchete în țara natală, procuratura din Norvegia acuzând grupul Kongsberg de corupţie, în legătură cu livrările de echipamente de comunicaţii efectuate în România în perioada 1999-2008. Potrivit acelorași surse, numele lui Țărmurean ar fi printre puținele nume de oficiali români care au apărut în dosarul anchetatorilor norvegieni.

Alte surse judiciare au declarat pentru EraNews că procurorii norvegieni au închis ancheta față de toți cetățenii români care apăreau în dosar, continuând procedurile judiciare doar împotriva cetățenilor norvegieni.

Se pare că autoritățile din Norvegia ar fi trimis în România, Direcției Națională Anticorupție, datele pe care le-au strâns despre oficialii români implicați, mai ales că anchetatorii norvegieni au cules multe informații prin comisii rogatorii făcute în România de procurorii DNA.

Presa din Norvegia scria în august 2016 că în România se fac investigații pentru abuz în serviciu și spălare de bani.

Grupul Kongsberg a încheiat, începând din 1999, mai multe contracte cu ministere din România, constând în livrarea de sisteme de comunicaţii pentru poliţie şi autorităţile vamale, precum şi sisteme de comunicaţie codificate destinate Ministerului Afacerilor Externe şi misiunilor diplomatice.

În ceea ce privește implicarea STS, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de la acea dată, generalul Tudor Tănase, preciza în septembrie 2003, pentru Mediafax , că STS semnase, în iarnă, un contract cu Kongsberg, pentru modernizarea sistemelor, iar anunţul companiei a vizat, probabil, intrarea în vigoare a contractului.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2018 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?