spot_img
14.3 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăBasarabiaAlegeri cu miză geostrategică, în Găgăuzia

Alegeri cu miză geostrategică, în Găgăuzia

-

În Autonomia Găgăuză din sud-vestul Republicii Moldova, cu aproape 150 de mii de locuitori, au loc duminică alegeri ale guvernatorului sau Başcanului autonomiei. Miza acestui scrutin este una geopolitică. Din cei zece concurenţi înscrişi, candidata susţinută deschis de Moscova, Irina Vlah, care vrea o autonomie mai mare pentru această regiune, are cele mai serioase şanse de câştig.

O CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU PENTRU RADIO FRANCE INTERNATIONALE DE VALERIA VÎȚU

- Advertisement -

La cele 65 de birouri electorale deschise pe teritoriul Găgăuziei, sunt așteptați în jur de 105 mii de alegători.

Bașcanul urmează a fi ales pentru o perioadă de patru ani și va fi numit membru din oficiu al Guvernului Republicii Moldova.

- Advertisement -

Fosta comunistă, Irina Vlah, susținută de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, formațiune prorusă, dar și primarul orașului Comrat, democratul Nicolai Dudoglo sunt cotați cu șanse reale de a ajunge în turul doi. Ambii sunt deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova şi au mai candidat anterior pentru funcţia de Guvernator.

Experienţa administrativă a lui Nicolai Dudoglo, deţinător a două mandate de primar de Comrat, nu poate însă echilibra factorul suportului absolut din partea autorităţilor Rusiei pentru Irina Vlah, consideră comentatorul politic, Igor Boţan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, scrie e-democracy.md.

Cel mai mare pericol pentru securitatea Republicii Moldova emană de la clasa politică profund coruptă, care dă temei pentru elita regională să caute oportunităţi alternative, iar Rusiei îi oferă pretexte pentru a interveni, susține  Igor Boţan.

Un aspect conceptual demn de a fi remarcat este legat de sensul susţinerii de către Federaţia Rusă a tandemului Dodon-Vlah. Vorba este că pentru a se învrednici de statutul de cel mai prorusesc politician, Igor Dodon (președintele Partidului Socialist din Republica Moldova) a trebuit să devină promotorul ideii federalizării Republicii Moldova, cu oferirea statutelor de subiecţi ai federaţiei moldoveneşti pentru Transnistria şi Găgăuzia. Probabil, suportul deschis din partea Federaţiei Ruse pentru tandemul de succes Dodon-Vlah îi obligă la respectarea promisiunilor„, spune Boţan.

Problema este că autorităţile moldovene, prin scandaluri politice şi de corupţie, au reuşit să profaneze ideea integrării europene. Astfel, un segment larg din cetăţenii moldoveni, mai ales din regiunea găgăuză, asociază integrarea europeană cu susţinerea unei guvernări corupte de către UE, din considerente geopolitice, cu implicaţii conflictuale cu Federaţia Rusă şi nu din necesitatea de a avea vecini prosperi, care pur şi simplu îmbrăţişează valorile europene„, afirmă directorul ADEPT, Igor Boţan.

 Campanie electorală liniştită

Campania electorală pentru alegerile Başcanului a fost una liniștită, fără mari abateri de la normele legale. Toți concurenții cu șanse reale au încercat să profite de imaginea Moscovei în timpul campaniei electorale.

În contextul relațiilor tensionate dintre Chișinău și Comrat (Capitala Găgăuziei), autoritățile moldovene trebuie să ia act de rezultatele scrutinului și să acționeze în continuare de așa manieră încât să amelioreze această relație, spune la RFI Corneliu Ciurea, comentator moldovean.

Chișinăul fie ignoră dialogul său politic cu Comratul, fie acționează de o manieră dură. Este nevoie de menținerea unui dialog constructiv, pe o perioadă îndelungată, ceea ce deocamdată a lipsit. Este nevoie de relansarea grupului de lucru parlamentar, este nevoie de înființarea unui centru de analiză despre care vorbesc de mai mult timp OSCE-ul și alte organizații internaționale. Chișinăul nu prea are experți în problema găgăuză, pentru că a ignorat foarte mult timp această regiune și sunt foarte puțini politicieni care ar cunoaște cu adevărat problemele acestei regiuni„, explică analistul.

Ciurea vorbește și de un eventual scenariu legat de viitorul autonomiei, mai exact formarea unei Găgăuzii mari, care ar putea să se extindă către alte zone din Republica Moldova, ba chiar către unele raioane din Ucraina.

Până în prezent, Autonomia Găgăuză a fost condusă de trei guvernatori. Au rămas zile numărate până când Bașcanul Mihail Formuzal își va încheia mandatul, după opt ani.

Funcţia de Guvernator al Găgăuziei a fost instituită în 1994 prin legea privind statutul juridic special al Gagauz-Yeri, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova.

Primele alegeri ale Başcanului s-au desfăşurat în 1995, în baza unui regulament provizoriu, adoptat de Guvernul de la Chișinău. Ulterior, toate alegerile au fost organizate şi desfăşurate în conformitate cu prevederile Regulamentului Găgăuziei şi a legii locale privind alegerea Başcanului, adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei.

La referendumul desfășurat în 2014 în Găgăuzia, aproape 99% dintre cetățeni au declarat că dacă Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, ei ar opta pentru independența Autonomiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img