spot_img
10.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieAgriculturaArma Chinei: ”Pământurile rare”

Arma Chinei: ”Pământurile rare”

-

După cum arată un documentar al Agenției France Presse preluat de RFI, Beijingul are în mână o armă formidabilă în competiția globală: pământurile rare:

Paramilitary policemen hold their fists in front of a flag of Communist Party of China as they attend an oath-taking rally to ensure the safety of the upcoming 18th National Congress of the Communist Party of China (CPC), at a military base in Hangzhou, Zhejiang province November 5, 2012. REUTERS/China Daily (CHINA – Tags: POLITICS MILITARY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA

De la becuri la rachete ghidate, ecrane cu plasmă și smartphone-uri, pur și simplu nu poți fără pământurile rare. Controlând mai mult de 90% din oferta mondială a acestor metale, indispensabile în multe industrii, Beijingul deține o armă formidabilă în războiul său comercial împotriva Washingtonului.

- Advertisement -

Dar ce sunt pământurile rare?

Este vorba despre un set de 17 metale esențiale pentru tehnologii. Contrar a ceea ce sugerează numele acestora, pământurile rare sunt relativ abundente, iar proprietățile lor electromagnetice fac din ele „metale strategice”.

- Advertisement -

China nu este numai cel mai mare producător mondial de pământuri rare, ci și cel mai mare rafinator din lume, iar Washingtonul se bazează în mare măsură pe gigantul asiatic pentru aprovizionarea sa.

Chiar și Statele Unite exportă pământuri rare în China pentru prelucrare.

Ca un semn al vulnerabilității SUA, pământurile rare sunt excluse de la următoarele majorări tarifare pentru aproape toate produsele chinezești importate de Statele Unite.

Războiul comercial dintre cei doi giganți s-a intensificat de când administrația Trump a interzis companiilor americane să vândă tehnologie companiei Huawei. Această decizie ar putea pune în pericol piața mondială de smartphone-uri, care ar putea fi în curând lipsită de elemente esențiale. Impactul asupra producătorilor americani ar putea fi dezastruos.

În ciuda cvasimonopolului său asupra aprovizionării, China nu este singura țară cu resurse semnificative. Brazilia sau Vietnam dețin zăcăminte importante.

Până la mijlocul anilor 1980, Statele Unite dominau producția mondială. Dar pentru a putea fi folosite, aceste metale trebuie separate și purificate – un proces foarte poluant.
China, pe de altă parte, a fost de acord să „plătească”  prețul ecologic al extracției și rafinării pământurilor rare, ceea ce îi explică poziția dominantă pe această piață.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img